Μενού Κλείσιμο

Μύρθιος Ρεθύμνης

Είναι οικισμός της επαρχίας Ρεθύμνης που υπάγεται στην κοινότητα Σελί. Βρίσκεται σε υψόμ. 500 μ. κι έχει 167 κατοίκους. Ο οικισμός πήρε το όνομα του από τον Μύρθιο του Αγίου Βασιλείου. Σε ανασκαφές που έγιναν στην τοποθεσία Βρυσίνου βρέθηκε αρχαίος βωμός και πήλινα αντικείμενα σε σχήματα ζώων. Από τοιχογραφίες παλιών εκκλησιών συμπεραίνεται ότι ο Μύρθιος υπήρχε κατά τη βυζαντινή περίοδο. Ο οικισμός δεν κατοικήθηκε από Τούρκους, γιατί ήταν φτωχός και άγονος.

Οι παλιότερες οικογένειες είναι οι Μπαραδάκηδες, οι Κοκολάκηδες και οι Φραγκό-κηδες.

Στο Μύρθιο υπάρχουν ερειπωμένες, αλλά με αξιόλογες τοιχογραφίες οι εκκλησίες της Παναγίας – Εισόδια της Θεοτόκου, στη θέση Ποταμοί και Αγίου Ιωάννη του Ριγολόγου, στη θέση Γαβαλά, όπου υπάρχουν γύρω στις 30 ακόμη ερειπωμένες εκκλησίες. Στην τοποθεσία Βρυσίνου τηρείται σε καλή κατάσταση η παλιά εκκλησία του Αγίου Πνεύματος, που λειτουργείται μέχρι σήμερα.

Στον οικισμό ανήκει επίσης το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Σύμφωνα με πινακίδα αναρτημένη στο ναό του, αγιογραφήθηκε το 1411. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας οι Τούρκοι έβγαζαν με τα μαχαίρια τους τα μάτια των αγίων από τις αγιογραφίες, οι οποίες θεωρούνται μεγάλης αξίας. Ο ναός του μοναστηριού λειτουργείται και σήμερα.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.

Φωτογραφία: http://www.hellenicaworld.com