Μενού Κλείσιμο

Μύρα Λάρισας

Τα Μύρα είναι ένα όμορφο θεσσαλικό χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 274 μέτρων, κοντά στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Κιλελέρ και απέχει περίπου 28 χιλιόμετρα από τη  Λάρισα.

Η κεντρική εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Σπυρίδωνα, αλλά το καμάρι του είναι η Παναγία η Κριτσιλαριώτισσα που βρίσκεται λίγο έξω από το κέντρο των Μύρων. Η Παναγία ήταν η προστάτιδα του παλιού χωριού που ονομαζόταν Κριτσιλάρ και καταστράφηκε το 1956 από σεισμό. Το μοναδικό κτίσμα που διασώθηκε ήταν η μικρή εκκλησία με τις βυζαντινές αγιογραφίες, τα ιερά σκεύη και τις όμορφες εικόνες που χρονολογούνται από το 1875.

Οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στη θέση του σημερινού χωριού Μύρα αλλά τιμούν πάντα την παλιά εκκλησία, την οποία μάλιστα έχουν ανακαινίσει τα τελευταία χρόνια και έχουν μετατρέψει το προαύλιό της σε ένα φιλόξενο χώρο με πέτρα και ολάνθιστους κήπους. Η  Παναγία η Κριτσιλαριώτισσα εορτάζει δύο φορές τον χρόνο, της Ζωοδόχου Πηγής και τον Δεκαπενταύγουστο, με πλήθη πιστών να συρρέουν στη χάρη της.

Φωτό: ΜΥΡΑ ΛΑΡΙΣΑΣ | Lárisa | Facebook