Μενού Κλείσιμο

Μπόρσι Ηλείας

To Μπόρσι βρίσκεται κοντά στην τεχνητή λίμνη Πηνειού, σε μα περιοχή που πηγάζει ο χείμαρρος Γουβός. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Πηνειού και απέχει 20 χιλιόμετρα από τα Λεχαινά και 23 χιλιόμετρα από την Αμαλιάδα. Στην απογραφή του 2011, ο πληθυσμός του χωριού ήταν 209 κάτοικοι.

Η αρχική θέση του χωριού ήταν λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, σε βοσκοτόπια κοντά στον Άγιο Χαράλαμπο. Εξαιτίας όμως της εισβολής των Οθωμανών οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το παλιό Μπόρσι και εγκαταστάθηκαν στην τοποθεσία που βρίσκεται σήμερα το Μπόρσι.

Στο Μπόρσι υπάρχουν τρεις εκκλησίες: του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Γεωργίου και του Προφήτη Ηλία. Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου ανακατασκευάστηκε το 2010 μετά τις ζημιές που είχε υποστεί από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την περιοχή της Ηλείας το 2008. Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία λειτουργεί μία φορά τον χρόνο, την ημέρα της γιορτής του.

Μόλις 2 χιλιόμετρα από το Μπόρσι βρίσκεται το φράγμα του Πηνειού, σε έναν βιότοπο όπου μπορεί κανείς να συναντήσει διάφορα άγρια πτηνά, ενώ γύρω από τη λίμνη φύονται πολλά άγρια φυτά.