Μενού Κλείσιμο

Μπατσί Άνδρου

 

Το Μπατσί, το παραδοσιακό, παραθαλάσσιο χωριό της Άνδρου είναι ένα από τα πιο τουριστικά θέρετρα της Άνδρου. Βρίσκεται 8 χιλιόμετρα από το Γαύριο και 27 χιλιόμετρα από τη Χώρα, ενώ αριθμεί περίπου 1.000 μόνιμους κατοίκους.

Το χωριό είναι αμφιθεατρικά χτισμένο και προσφέρει όμορφη θέα προς τη θάλασσα από όλα σχεδόν τα σημεία. Η μεγάλη παραλία του έχει απέραντη αμμουδιά με αλμυρίκια και πεντακάθαρα νερά.

Πάνω από τον παλιό οικισμό δεσπόζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Φιλίππου, σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο. Ανήμερα της γιορτής του γίνεται λιτανεία της εικόνας και εορτασμός στο Μπατσί. Εκτός από τον κεντρικό ναό υπάρχουν μικρότερα γραφικά εκκλησάκια σε διάφορα σημεία και γειτονιές του Μπατσίου και αρκετά μικρά ξωκλήσια γύρω από τον οικισμό.

Στο Μπατσί διασώζονται κάποια παλιά λιθόχτιστα κτίρια των αρχών του 20ού αιώνα και αρχοντικές κατοικίες. Σημαντικό αξιοθέατο αποτελεί η Πίσω Βρύση, η πηγή του χωριού από την οποία ρέει νερό που καταλήγει στο λιμάνι, παράλληλα με ένα ειδυλλιακό μονοπάτι ανάμεσα σε πλούσια βλάστηση και τοίχους από σχιστόλιθο.

Κοντά στο Μπατσί βρίσκεται η Μονή της Ζωοδόχου Πηγής ή της Αγίας, το μεγαλύτερο μοναστήρι του νησιού που υπολογίζεται ότι ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα.  Στους χώρους του φυλάσσονται εικόνες του 14ου και του 16ου αιώνα και σημαντική βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία και χειρόγραφα. Διαθέτει επίσης μουσείο με ιερά άμφια και σκεύη και μια μικρή συλλογή προϊστορικών εργαλείων.

Τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται στο Μπατσί πολλές πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Ξεχωρίζει η καθιερωμένη πλέον Γιορτή Λεμονιού που συνοδεύεται κάθε χρόνο με διάφορες εκπλήξεις, όπως κεράσματα που έχουν ως βάση το λεμόνι, εικαστικά δημιουργήματα εμπνευσμένα από το λεμονοκαρπό, χορευτικές, μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 

 

 

 

 

Φωτό:  https://andros.travel/