Μενού Κλείσιμο

Μουζουράς, Χανιά

Χωριό και κοινότητα της επαρχίας Κυδωνίας. Βρίσκεται βορειοδυτικά του Ακρωτηρίου σε απόσταση 16χλμ από τα Χανιά. Ο πληθυσμός του ανέρχεται μαζί με τους οικισμούς Κουμαρές και Καλόρρουμα στους 200 κατοίκους. Τα κύρια προϊόντα είναι λάδι, χαρούπια, αμύγδαλα και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Η ονομασία του χωριού οφείλεται σε ένα όργανο μέτρησης βάρους ονόματι μουζούρι. Το μουζούρι χρησιμοποιούσαν συχνά στο χωριό, λόγω του ότι ζύγιζαν τις μεγάλες ποσότητες των δημητριακών που παρήγαγε.

Την εποχή της Τουρκοκρατίας κάποιος γενίτσαρος επικηρύχτηκε από το σουλτάνο για να σφαχτεί, επειδή τους φόρους που έπαιρνε από τους κατοίκους δεν τους παρέδιδε στην Υψηλή Πύλη. Για την εκκλησία του Αγίου Νικολάου η παράδοση αναφέρει ότι κατά την ώρα της λειτουργίας οι πειρατές μπήκαν μέσα και έσφαξαν τους πιστούς.

Στην περιοχή βρίσκεται η μονή της Αγίας Τριάδας των Τσαγκαρόλων (οι Τσαγκαρόλοι ήταν οι κτήτορές της). Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας η μονή χρησιμοποιήθηκε από τους Τούρκους για σταύλος. Σ’ όλες τις επαναστάσεις η μονή στάθηκε στο πλάι των επαναστατών.

Ο Βενιζέλος είχε τη μονή για ησυχαστήριό του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κάποτε αναφέρει η παράδοση, ότι ο Βενιζέλος σε κάποιο βουνό είδε να πέφτει η ελληνική σημαία από κάποιο βόλι του εχθρού, ενώ ταυτόχρονα να πετάγεται κάποιος για να κρατήσει τη σημαία και είπε στον ηγούμενο Ιερόθεο Κονταράκη: «Κοίτα για ποιο λαό αγωνιζόμαστε!»

Το μοναστήρι κτίστηκε το 1613 από δυο Ενετούς, που πήγαιναν προς τη μονή Γουβερνέτου στο καθολικό μοναστήρι. Στη θέση του σημερινού μοναστηριού υπήρχε ένα μικρό εκκλησάκι στο οποίο έμενε ο μοναχός Ιάκωβος.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.