Μενού Κλείσιμο

Μουσθένη Καβάλας

Χτισμένη στους πρόποδες του όρους Παγγαίο, η Μουσθένη μαγνητίζει το βλέμμα όσων την επισκέπτονται για πρώτη φορά με τα παραδοσιακά της αρχοντικά με τα χαγιάτια, τα τοξωτά πέτρινα γεφύρια και τις βρύσες με τα τρεχούμενα νερά.

Η περιοχή φαίνεται ότι κατοικούνταν ήδη από τη Νεολιθική εποχή, ενώ στο ανατολικό τμήμα του χωριού τοποθετείται η αρχαία πόλη της Πιερίας Πέργαμος, η οποία αναφέρεται από τον Ηρόδοτο. Κατάλοιπο των αρχών της βυζαντινής περιόδου είναι το τοιχισμένο φρούριο που λειτουργούσε ως και τον 6ο αιώνα.

Το σημερινό χωριό ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα, αναφερόταν ως Μουστώνιανη και συνδεόταν με τα μετόχια της Μονής Παντοκράτορος στο Παγγαίο. Στις αρχές του 18ου αιώνα, επί Τουρκοκρατίας, ήταν κεφαλοχώρι με το όνομα Μουστένια και κατοικούνταν κυρίως από Τούρκους και ελάχιστους ελληνόφωνους Χριστιανούς. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή μετατράπηκε σε αμιγώς ελληνικό χωριό και πήρε τη σημερινή του ονομασία.

Αξιοθέατα του πανέμορφου χωριού είναι τα λιθόκτιστα σπίτια στο χρώμα της ώχρας και του μπλε, το παλιό τούρκικο σχολείο με την επιγραφή στα αραβικά και τα τοξωτά γεφύρια που κάποτε ένωναν τις γειτονιές και τις δύο κοινότητες μωαμεθανών και χριστιανών. Η προφορική παράδοση αναφέρει ότι το χτίσιμο των τεσσάρων γεφυριών της Μουσθένης, τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο, ήταν σημαντικότατο γεγονός για τους κατοίκους με τη μεν χριστιανική κοινότητα να τελεί αγιασμό στη δυτική πλευρά και τη δε μουσουλμανική να θυσιάζει μοσχάρια (το γνωστό κουρμπάνι) στην ανατολική πλευρά.

 Φωτό: https://www.visitkavala.gr/