Μενού Κλείσιμο

Μουρίκι Βοιωτίας

Το Μουρίκι είναι ένα μικρό χωριό του Δήμου Θηβαίων, χτισμένο στις όχθες της λίμνης Υλίκη από την οποία διοχετεύεται νερό στον Μαραθώνα για την ύδρευση της πρωτεύουσας. Ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 500 περίπου κατοίκους, οι οποίοι έχουν ως βασική τους ενασχόληση τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Η ονομασία του χωριού προέρχεται από τις πολλές μουριές που υπήρχαν κατά το παρελθόν στην περιοχή.

Η φυσική λίμνη της Υλίκης πήρε το όνομά της από την πόλη Ύλη που ήταν χτισμένη στις όχθες της. Κοντά της υπήρχε μεγάλος ναός του θεού Απόλλωνα, ο οποίος έφερε την προσωνυμία «Πτώος» από το ομώνυμο γειτονικό βουνό.

Πολύ κοντά στο Μουρίκι βρίσκεται και η Παραλίμνη, ένας σημαντικός βιότοπος με πολλά είδη πουλιών και ποικιλία οικοτόπων, όπως δάσος με νούφαρα και καταρράκτες που σχηματίζονται στο κανάλι προς τη θάλασσα όταν τα νερά της υπερχειλίζουν. Οι δύο λίμνες, η Παραλίμνη και η Υλίκη, είναι ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000 και αποτελούν όμορφο προορισμό για τους φυσιολάτρες.

Στην ευρύτερη περιοχή του Μουρικίου έχει αποκαλυφθεί μεγάλο νεκροταφείο της παλιάς πόλης της Θήβας με πολλούς τάφους και ταφικούς περιβόλους, περίπου 7.000 αγγεία, πάνω από 100 επιτύμβιες στήλες και πλήθος μικροαντικειμένων. Επίσης, έχουν έρθει στο φως ίχνη μεγάλου πλάτους αρχαίου δρόμου, ο οποίος ήταν κατασκευασμένος από σκληρό πατημένο χώμα και χαλίκι. Εικάζεται ότι είναι η οδός που περιγράφει ο Παυσανίας, η οποία οδηγούσε στα Βοιωτικά παράλια του νότιου Ευβοϊκού και τη Χαλκίδα.

Άλλο ένα ενδιαφέρον σημείο είναι ο λόφος λίγο έξω από το χωριό με το όμορφο πέτρινο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και την υπέροχη θέα προς την Παραλίμνη και τον κάμπο της Βοιωτίας.

Φωτό: https://www.greece.com/ (by P.Tsiros)