Μενού Κλείσιμο

Μουριές Κιλκίς

Οι Μουριές είναι χωριό του Κιλκίς, χτισμένο νότια του όρους Κερκίνη ή Μπέλλες και βορειοδυτικά της λίμνης Δοϊράνη, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία. Διοικητικά ανήκει στη δημοτική ενότητα Μουριών του Δήμου Κιλκίς και αριθμεί 555 κατοίκους (απογραφή 2011).

Το χωριό επί Τουρκοκρατίας ονομαζόταν Ακίντζαλη ή Ακίντζαλι και η ευρύτερη περιοχή των Μουριών ήταν τμήμα του καζά της Δοϊράνης. Η περιοχή των Μουριών απελευθερώθηκε κατά το Β’  Βαλκανικό πόλεμο από τον ελληνικό στρατό που καταδίωκε τους Βούλγαρους στα υψώματα της Δοϊράνης, μετά από τη νικηφόρα μάχη του Κιλκίς. Με το τέλος των βαλκανικών πολέμων το λεκανοπέδιο των Μουριών αποτελούσε τμήμα του ελληνικού κράτους και οι Μουριές (Ακίντζαλι) ήταν το τελευταίο χωριό της Ελλάδας στα σύνορα Ελλάδας – Σερβίας – Βουλγαρίας.

Το 1914, κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το λεκανοπέδιο των Μουριών βρέθηκε στην εμπόλεμη ζώνη των αντιμαχόμενων και οι κάτοικοί του αναγκάστηκαν να το εκκενώσουν από τον Μάιο του 1916 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1918.  Η νέα απελευθέρωση των Μουριών (Ακίντζαλι) και του λεκανοπεδίου ολόκληρου έγινε τον  Σεπτέμβριο του 1918 από τη μεραρχία Κρήτης.

Νοτιοδυτικά του χωριού και δίπλα στις όχθες της λίμνης, στην τοποθεσία «Χίλια Δέντρα», υπάρχει παραλίμνιο δάσος από βελανιδιές, πλατάνια και φράξους, το οποίο από το 2009 έχει χαρακτηριστεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης. Ολόκληρη η λίμνη Δοϊράνη αποτελεί πολύ σημαντικό υγροβιόποπο που έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura και στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας, καθώς δίνει προσωρινό καταφύγιο σε 36 σπάνια είδη πουλιών. Στα βόρεια υπάρχει ο καταρράκτης των Μουριών ή του Μπέλλες.