Μενού Κλείσιμο

Μόδι, Χανιά

Χωριό και κοινότητα της επαρχίας Κυδωνίας. Βρίσκεται δυτικά των Χανίων σε απόσταση 15χλμ. και σε υψόμετρο 80μ.

Αν επισκεφθεί κανείς το χωριό θα νιώσει παντού την παρουσία της ευλογημένης ελιάς (15.000 ελαιόδεντρα). Αν όμως τύχη να είναι άνοιξη, τότε οι λεμονανθοί και τα άνθη της πορτοκαλιάς (27.000 δέντρα ) θα τον γεμίσουν με τη μεθυστική τους ευωδιά.

Μα όποια κι αν είναι η εποχή θα σε καλωσορίσουν οι 215 κάτοικοί του ανοίγοντας φιλόξενα τα ασπροντυμένα σπίτια τους. Τα κύρια προϊόντα είναι εσπεριδοειδή και ελαιόλαδο.

Από κρητικά νομίσματα, που έφεραν από το ένα μέρος το Δία γενειοφόρο και από το άλλο κεφαλή του ταύρου και τη λέξη ΜΩΔΑΙΩΝ, ο Σβορώνος υπέθεσε ότι ανήκουν σε αρχαία κρητική πόλη, που το όνομά της πρέπει να ήταν Μώδα ή Μωδαία, αλλά δεν αναφέρεται στις γνωστές πηγές. Η θέση της πρέπει να ήταν το χωριό Μόδι, που σώζει το όνομά της παραλλαγμένο.

Την άποψη του Σβορώνου ήρθε να ενισχύσει μια ανασκαφική έρευνα, που έκανε κοντά στο Μόδι το 1953 ο τότε έφορος αρχαιοτήτων Ν. Πλάτων, που βρήκε επτά πρωτογεωμετρικούς λαξευτούς τάφους, από τους οποίους δύο είναι θαλαμωτοί. Επίσης αγγεία, όπλα σιδηρά, κρατήρες, πυξίδες, πύθους, αμφορείς και άλλα κτερίσματα. Τα παραπάνω ευρήματα βρίσκονται σήμερα στο μουσείο Χανίων.

Στο λόφο που βρέθηκαν τα αρχαιολογικά ευρήματα κτίστηκε το 1980 η εκκλησία του Αγ ίου Κωνσταντίνου.

Στις ενετικές απογραφές αναφέρεται το χωριό ως Modhida Mula. Ο «Καστροφύλακας» το αναφέρει ως Modida Μυlle Sarachina με 200 κατοίκους το 1583. Φαίνεται να ήταν φέουδο της οικογένειας Da Mula. Το 1834 είχε 18 χριστιανικές οικογένειες και άλλες τόσες τούρκικες. Το 1881 είχε 130 Χριστιανούς και 100 Τούρκους.

Οι παλιότερες οικογένειες του χωριού είναι οι Ανδρουλάκηδες, Γουμενάκηδες, Χριστοδουλάκηδες, Μαρκουλάκηδες, Χαριτάκηδες, Πατρικάκηδες, Χαλακατεθάκηδες, Καλαϊτζάκηδες,Σκουλάκηδες, Σταματάκηδες,Ροδουλάκηδες, Μαστοράκηδες, Μπασιάδες, Πρωϊμάκηδες και Σεργάκηδες.

Στο χωριό Μόδι δίδαξε κατά το έτος 1885 σαν δάσκαλος ο κρητικός λογοτέχνης Ιωάννης Κονδυλάκης. Εδώ αναφέρονται τα διηγήματά του όταν ήμουν δάσκαλος «ο Γενή-Μανώλης» και «Πως ερώμιεψε το χωριό». Κάπου στην αρχή του χωριού, ανεβαίνοντας προς τα δεξιά θα διαβάσεις σε μία πινακίδα: οδός Ιωάννου Κονδυλάκη.

Η δράση των κατοίκων της κοινότητας κατά των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής υπήρξε καθολική. Αυτοί έδρασαν είτε μεμονωμένα, είτε σε εθνικές ανταρτικές ομάδες αντίστασης.

Αμέσως μετά την κατάληψη του Μάλεμε εγκαταστάθηκε στο Μόδι λόγω της θέσης του (βρίσκεται κοντά στον εθνικό δρόμο Χανίων – Κισάμου), επίλεκτη μονάδα Γερμανών, που κατεύθυνε τις επιθετικές ενέργειες των γερμανικών στρατευμάτων.

Πρώτη τους ενέργεια ήταν η επίταξη όλων των κατάλληλων σπιτιών για τη διαμονή τους καθώς και η κατασκευή ειδικών χώρων για στάθμευση οχημάτων και η εγκατάσταση ηλεκτρικής γεννήτριας.

Τέσσερις Μοδιανοί έπεσαν νεκροί το Μάιο του 1941 από σφαίρες αλεξιπτωτιστών. Τρεις άλλοι βασανίστηκαν στις φυλακές της Αγιάς όπου κρατούνταν για την αντιστασιακή τους δράση. Οι Γερμανοί είχαν στρατολογήσει 100 κατοίκους για καταναγκαστικές εργασίες.

Στο Μόδι υπάρχει το σπήλαιο του Άγιου Γεράσιμου, που είναι σχετικά μεγάλο. Μέσα υπάρχει εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Γεράσιμο. Στη συνέχεια του σπηλαίου υπάρχει κτίσμα, προφανώς κατοικία του Οσίου Γεράσιμου, νέου ασκητή. Τη γιορτή. του Αγίου θέσπισε ο Κύριλλος Λούκαρις το 1632μ.Χ.

Κάθε χρόνο συναθροίζονται πολλοί προσκυνητές στη γιορτή που γίνεται προς τιμή του Αγίου Γερασίμου. Ο Άγιος ήρθε από τους Άγιους Τόπους στην Κρήτη και στο σπήλαιο έμεινε για αρκετό διάστημα. Αργότερα πήγε στη Ζάκυνθο και στην Κεφαλλονιά. Η μνήμη του τιμάται στις 20 Οκτωβρίου.

Η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Χριστού, που κτίστηκε το 1909, γιορτάζει στις 6 Αυγούστου. Στην πλατεία του χωριού γίνεται μεγάλο γλέντι Η εκκλησία του Ευαγγελιστή Μάρκου, κτίστηκε τον 160 αιώνα.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.

Φώτο: https://www.interkriti.org/visits/kydonia/gerani/grmodi.htm