Μενού Κλείσιμο

Μικροβάλτο Κοζάνης

Το Μικροβάλτο είναι ένα μικρό χωριό της Κοζάνης που φημίζεται για το εντυπωσιακό φυσικό του γεωπάρκο. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Σερβίων-Βελβεντού και αριθμεί περίπου 300 κατοίκους. Η ονομασία του προέρχεται από τον μικρό βάλτο που υπήρχε παλιότερα στη θέση του σημερινού κάμπου.

Το χωριό πιθανολογείται ότι ιδρύθηκε γύρω στον 14ο αιώνα και στη συνέχεια κατακτήθηκε από τους Τούρκους. Η απελευθέρωσή του και η ενσωμάτωσή του στο ελληνικό κράτος έγινε ύστερα από τη νικηφόρα μάχη του ελληνικού στρατού στους Λαζαράδες ενάντια στα τουρκικά στρατεύματα, στις 9 Οκτωβρίου 1912.

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και συγκεκριμένα στις 23 Αυγούστου του 1943 το Μικροβάλτο υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή από τα γερμανικά στρατεύματα. Ανοικοδομήθηκε μετά το τέλος του Εμφυλίου.

Στο Μικροβάλτο υπάρχει ένα μοναδικό γεωπάρκο με εντυπωσιακές γεωμορφές που αποτελούνται από άμμο, κροκάλες, μάργες και αργίλους και πιθανότατα οξείδια του σιδήρου και διοξείδιο του πυριτίου και διαμορφώθηκαν από τη διάβρωση του εδάφους σε διάστημα χιλιάδων χρόνων. Η θέση όπου βρίσκονται ονομάζεται «Μπουχάρια», δηλαδή καμινάδες στην τοπική διάλεκτο επειδή τα σχήματά τους θυμίζουν καμινάδες. Στην περιοχή υπάρχουν επίσης κωνικοί σχηματισμοί χωρίς σχιστολιθικό καπέλο που ονομάζονται «νοχτάρια». Οι επιβλητικοί σχεδιασμοί συνθέτουν ένα φυσικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες.

Φωτό: Εντυπωσιακές γεωμορφές στο γεωπάρκο του Μικροβάλτου (http://www.mikrovalto.gr/)