Μενού Κλείσιμο

Μετόχι Σιριλίου, Χανιά

Οικισμός της κοινότητας Σιριλίου της επαρχίας Κυδωνίας. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της κοινότητας, σε απόσταση 500μ. Κατοικείται από 60 άτομα.

Η ονομασία του οικισμού οφείλεται στο ότι κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας, η περιοχή ήταν περιουσία ενός Τούρκου, που λεγόταν Χατζή Κλιοτζή και ήταν φημισμένος για τα πλούτη και το χαρέμι του.Στο Μετόχι υπάρχουν ερείπια τούρκικων κτιρίων. Εδώ υπήρχε μια βρύση με καμάρες. Η παράδοση αναφέρει ότι σ’ αυτή τη βρύση έκαναν το λουτρό τους οι χανούμισσες. Το Μετόχι είχε μια μόνο είσοδο. Υπάρχουν ακόμα οι καμάρες αυτής της εισόδου.Έξω από το Μετόχι, υπήρχε άλλη μια βρύση όπου ο κάθε διαβάτης μπορούσε να δροσιστεί μιας και βρισκόταν στον κεντρικό δρόμο, που άρχιζε από τις Βουκολιές και οδηγούσε στο Κοντομαρί.

Στο Μετόχι υπάρχει η εκκλησία της Γέννησης της Παναγίας της Θεοτόκου, που κτίστηκε στα θεμέλια ενός μικρού, παλιού εκκλησιού.

Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού είναι ρυθμού βασιλικής.

Στο Μετόχι υπάρχει μια σπηλιά κοντά σ’ ένα ρυάκι, όπου κρυβόντουσαν οι κάτοικοι στην Κατοχή. Ακριβώς πάνω από τη σπηλιά αυτή έπεσαν οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές, οι οποίοι, αν και είδαν τους χωριανούς, δεν τους πείραξαν.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.