Μενού Κλείσιμο

Μεταμόρφωση Χαλκιδικής

H Μεταμόρφωση είναι ένα καταπράσινο παραθαλάσσιο χωριό και αποτελεί έναν από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Χαλκιδικής. Είναι χτισμένη στην αρχή της χερσονήσου της Σιθωνίας σε ένα σκηνικό με πεύκα, ρεματιές και σμαραγδένια νερά. Ο μόνιμος πληθυσμός της φτάνει τους 531 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2011), οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό, την αλιεία, την ελαιοκαλλιέργεια και τη μελισσοκομία.

Η περιοχή που είναι χτισμένο το χωριό ήταν μέχρι το 1925, οπότε εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, μετόχι της Μονής Διονυσίου του Αγίου Όρους και αρχική θέση της αγιορείτικης μονής που ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Σήμερα, κοντά στο χωριό βρίσκεται το Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου που ιδρύθηκε το 1975 και λειτουργεί ως γυναικεία μονή.

Στη Μεταμόρφωση ιδρύθηκε το 1950 η πρώτη παιδική κατασκήνωση του Υπουργείου Παιδείας, η οποία λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Συνολικά λειτουργούν στην περιοχή 4 παιδικές κατασκηνώσεις, γεγονός όχι τυχαίο αφού έχει εξαιρετικό κλίμα με δροσερό καλοκαίρι και ήπιο χειμώνα και σχεδόν καθόλου υγρασία.