Μενού Κλείσιμο

Μέταλλα Σερρών

Τα Μέταλλα είναι ημιορεινό χωριό των Σερρών, χτισμένο στους πρόποδες του Μενοικίου όρους. Υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Εμμανουήλ Παπά και κατά την απογραφή του 2011 είχε 130 κατοίκους.

Ο οικισμός ονομαζόταν παλιότερα Νούσκα ή Άνω Νούσκα ‒τοπωνύμιο που προέρχεται πιθανότατα από τα σλάβικα και σημαίνει μικρή Αννούλα‒ και η μεγαλύτερη έκτασή του ανήκε στον τσιφλικά Τεφίκ Μπέη.

Με την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από το Κιουμούς Μετέν του Πόντου αλλά και από τη Μικρά Ασία χτίζοντας νέα σπίτια και ουσιαστικά δημιουργώντας εκ νέου τον οικισμό που μέχρι τότε είχε 4-5 σπίτια. Στο Κιουμούς Μετέν υπήρχαν μεταλλεία χρυσού και οι περισσότεροι νέοι κάτοικοι του χωριού εργάζονταν εκεί ως μεταλλωρύχοι έχοντας μάλιστα αρκετά προνόμια λόγω της εργασίας τους και συμβιώνοντας αρμονικά με τους Τούρκους. Όταν ήρθαν στη νέα τους πατρίδα ονόμασαν το χωριό Μέταλλο, την ελληνική ονομασία του Μετέν.

Η εκκλησία του χωριού, η Κοίμηση της Θεοτόκου, χτίστηκε τη δεκαετία του 1950 για να αντικαταστήσει τη μικρή εκκλησία που είχαν χτίσει οι πρόσφυγες. Η παλιά εκκλησία είχε πολύ καλή ακουστική χάρη στα εντοιχισμένα πιθάρια που υπήρχαν στους τοίχους και εξαίρετες τοιχογραφίες. Στο προαύλιό της ανακαλύφθηκε μια επιτύμβια στήλη ‒η οποία βρίσκεται στο Μουσείο Σερρών‒ με ανάγλυφα και αναφορά στον Διοσκουρίδη, μεγάλο φαρμακολόγο και βοτανολόγο της αρχαιότητας.

Σε κοντινή απόσταση από τα Μέταλλα έχουν εντοπιστεί ίχνη αρχαίας κώμης των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων και σε άλλο σημείο δύο επιτύμβιες επιγραφές των αρχών του 2ου μ.Χ. αιώνα στις οποίες αναφέρονται πρόσωπα με θρακικά ονόματα.

Κάθε χρόνο, τον Δεκαπενταύγουστο, πραγματοποιείται στο χωριό μεγάλο πανηγύρι με τη συμμετοχή ποντιακών συγκροτημάτων.

Φωτό: https://www.greece.com/ (by pazolidis loukas)