Μενού Κλείσιμο

Μεταγγίτσι Χαλκιδικής

Το Μεταγγίτσι  βρίσκεται ανάμεσα στις χερσονήσους του Αγίου Όρους και της Σιθωνίας, κοντά στη θάλασσα. Έχει όμορφα πέτρινα σπίτια, χτισμένα με τον παραδοσιακό τρόπο που γοητεύουν όποιον το επισκέπτεται, ενώ είναι «πνιγμένο» στα ελαιόδεντρα.

Στην περιοχή του χωριού, στους λόγους των Μαρμαράδων βρισκόταν η Άσσα, μία από τις αρχαίες πόλεις της Χαλκιδικής.

Οι κάτοικοι του Μεταγγιτσίου ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τις οικοδομικές εργασίες. Στο χωριό λειτουργεί Ελαιοπαραγωγικός Αγροτικός Συνεταιρισμός με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα ελιών και ελαιολάδου και με τρία αναγνωρισμένα ΠΟΠ προϊόντα.

Κοντά στο χωριό βρίσκεται το ξωκλήσι της Αγίας Κυριακής, χτισμένο το 1868 και ο μύλος που αποτελούσε τμήμα από ένα παλιό μετόχι της Ιεράς Μονής Διονυσίου.  Ο μύλος αναφέρεται σε αυτοκρατορικό έγγραφο (βακουφναμέ) που σώζεται στην Ιερά Μονή Διονυσίου από το 1569, ενώ εξυπηρετούσε όλα τα γύρω χωριά και το Μεταγγίτσι ως το 1948. Το μοναστηριακό συγκρότημα περιλαμβάνει ένα διώροφο κτίριο μέσα στο οποίο βρίσκεται το προσκυνηματικό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου αλλά και τα κελιά των μοναχών που το υπηρετούσαν ‒τα περισσότερα με τζάκι‒ καθώς και ο νερόμυλος με τις δυο μυλόπετρες. Στον ίδιο χώρο βρισκόταν ο φούρνος που προμήθευε με ψωμί τους μοναχούς αλλά και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Οι αγιορείτες μοναχοί έμεναν εδώ μέχρι το 1947 οπότε και εγκατέλειψαν οριστικά την περιοχή.

Πολιούχος του Μεταγγιτσίου είναι η Αγία Παρασκευή αλλά το μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι του χωριού γίνεται προς τιμήν του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου. Κατά τον εορτασμό διοργανώνονται για τρεις ημέρες διάφορες εκδηλώσεις.

Φωτό: https://dimossithonias.gr/