Μενού Κλείσιμο

Μεσοχώρι Λακωνίας

 

 

Το Μεσοχώρι είναι χτισμένο πάνω από τη Νεάπολη, σε υψόμετρο 325 μέτρων και έχει θέα προς τον κόλπο της Νεάπολης και την Ελαφόνησο. Το χωριό χωρίζεται στα δύο από μια ρεματιά και από εκεί προέρχεται και το όνομά του.

Χτίστηκε γύρω στα 1650 μ.Χ. και η τοποθεσία του επάνω στο βουνό επιλέχθηκε επειδή οι κάτοικοί του θα μπορούσαν να αποφύγουν τις πειρατικές επιδρομές. Στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης είχε 30 ελληνικές οικογένειες και 5 τουρκικές.

Λίγο χαμηλότερα από το χωριό, στην κορυφή ενός βραχώδους υψώματος, βρίσκεται το Κάστρο του Μεσοχωρίου ή Κάστρο της Αγίας Παρασκευής από τον ομώνυμο ναό που έχει χτιστεί στο εσωτερικό του. Το κάστρο χτίστηκε στην υστεροβυζαντινή εποχή πιθανόν από Φράγκους για να ελέγχουν την κίνηση των πλοίων στον όρμο των Βατίκων και την ευρύτερη χερσαία περιοχή. Κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας η περιοχή ελέγχου του κάστρου παραχωρήθηκε από τον Γουλιέλμο Β΄ Βιλεαρδουίνο στους άρχοντες της Μονεμβασιάς για να του παραδώσουν την πόλη. Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι στη συνέχεια πέρασε στα χέρια κάποιας αρχόντισσας της περιοχής και εγκαταλείφθηκε μετά τον θάνατό της.

Απέναντι από τον ερειπωμένο σήμερα ναό της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται εντός του κάστρου έχει κατασκευαστεί ένας νεότερος ναός, αφιερωμένος κι αυτός στην Αγία Παρασκευή. Εκεί γίνεται κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της Λακωνίας που συγκεντρώνει κόσμο από όλη τη γύρω περιοχή.

Στην έξοδο του χωριού βρίσκεται ο επιβλητικός ναός του Σωτήρος, χτισμένος το 1708. Σε κάποια σημεία του χωριού έχουν τοποθετηθεί παγκάκια για να μπορεί o περαστικός να ξεκουραστεί και να ατενίσει την υπέροχη θέα.

 

 

 

Φωτό:  https://www.visitvatika.gr/el/vatika/villages/mesochori.html