Μενού Κλείσιμο

Μεσοχώρι Καρπάθου

Το Μεσοχώρι βρίσκεται στο κέντρο περίπου της Καρπάθου, χτισμένο πάνω σε ύψωμα, σε μια περιοχή με ελιές και αμπελώνες. Χαρακτηριστικά του είναι η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών, τα στενά σοκάκια που καταλήγουν σε πέτρινα φαρδιά σκαλοπάτια και η φανταστική θέα προς το Αιγαίο. Απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από τα Πηγάδια, την πρωτεύουσα του νησιού και έχει πληθυσμό περίπου 200 κατοίκων.

Σημείο αναφοράς του χωριού είναι η μεγάλη πλατεία στο κέντρο του οικισμού που προσεγγίζεται μόνο με τα πόδια. Εκεί βρίσκονται τα καφενεία και οι παραδοσιακές ταβέρνες του Μεσοχωρίου.

Ενδιαφέρον αξιοθέατο του χωριού είναι η εκκλησία της Παναγίας της Βρυσιανής ή Μεσοχωρίτισσας ή Μεσοχωριτούλλας όπως τη λένε οι κάτοικοι, που χτίστηκε το 1553 και οφείλει το όνομά της στην τρίκρουνη βρύση που υπάρχει στο προαύλιό της. Γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου με τριήμερες εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν πιστοί από όλη την Κάρπαθο αλλά και τη γειτονική Κάσο.

Επίνειο του Μεσοχωρίου αποτελεί το μικρό παραθαλάσσιο χωριό Λευκός με τρεις παραλίες με άσπρη αμμουδιά και σμαραγδένια νερά.

Φωτό: https://karpathos.gr/