Μενού Κλείσιμο

Μέση Ρεθύμνης

Η Μέση είναι χωριό και κοινότητα της επαρχίας Ρεθύμνης. Απέχει 12,5 χμ. από το Ρέθυμνο και βρίσκεται σε υψόμετρο 260 μ. Στο χωριό ζουν σήμερα 80 κάτοικοι. Στην κοινότητα υπάγονται και οι οικισμοί Λουτρ α και Αγία Τριάδα. Στην περιοχή της Μέσης παράγεται κυρίως λάδι. Άλλα προϊόντα είναι η σταφίδα, τα χαρούπια, τα σιτηρά, τα κηπευτικά και τα κτηνοτροφικά.

Το σημερινό χωριό βρίσκεται 300 μ. πιο πέρα από το αρχικό χωριό, που σήμερα όμως δε σώζεται κανένα ερείπιο του που να δηλώνει την ακριβή θέση του. Η περιοχή λέγεται Παλεμέσι. Παλιά τα χωριά Άδελε, Πηγή, Λούτρα, Μαρουλάς, Μέση Αμνάτος, Κυριάννα, Αγία Τριάδα και Άγιος Δημήτριος αποτελούσαν δήμο με έδρα το χωριό Πηγή.

Η θέση του χωριού – ακριβώς στη μέση όλων των παραπάνω – έδωσε την αφορμή να ονομαστεί το χωριό Μέση.

Η Μέση εμφανίζεται προφανώς πριν από τους Τούρκους. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας έγιναν εδώ μάχες και οι Τούρκοι έκαψαν το χωριό επανειλημμένα. Ο γραμματέας Σταθάκης Ιωάννης πληροφορεί: «Στη θέση Πηγαίδος εκτελέστηκε το 1866 ο πολεμιστής του Αρκαδίου Γεώργιος Σωπασής ή Κούβας»

Στην επανάσταση του 1866, βρισκόταν στη Μέση το στρατηγείο του Μουσταφά Πασά, για την επιχείρηση κατά του Αρκαδίου. Στο Αρκάδι πολέμησαν άλλωστε και κάτοικοι του χωριού.

Στην τοποθεσία Μεσανή Σπηλιά, οι Γερμανοί παγίδεψαν τους αντάρτες, τρεις από τους οποίους σκοτώθηκαν στη μάχη που ακολούθησε.

Μετά την κατάληψη της Κρήτης τρεις Γερμανοί οπλίτες αλεξιπτωτιστές συνέλαβαν από το χωρίο περίπου 450 άτομα αξιωματικούς και οπλίτες Έλληνες και τους οδήγησαν με τα πόδια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Ρέθυμνο.

Το χωριό ανέδειξε δύο αδέλφια οπλαρχηγούς, το Γεώργιο και το Ζαχαρία Χαιρέτη.

Οι παλαιότερες οικογένειες του χωριού ήταν οι Χορτάτσηδες, Λουρέτζηδες, Ξεκαλάκηδες, Καρνιωτάκηδες, Γαβριλάκηδες, Σταθάκηδες, Μοτζάκηδες, Ξιδούληδες. Από τους Λουρέτζηδες, τους Ξιδούληδες και τους Γαβριλάκηδες σήμερα δεν υπάρχει κανένας στο χωριό. Η τοποθεσία και το κλίμα ανάγκασε πολλούς από τους κατοίκους ν” αποδημήσουν.

Η κεντρική εκκλησία της Μέσης είναι ο Άγιος Ιωάννης, που ανακαινίστηκε πριν από 100 χρόνια περίπου. Υπάρχουν ακόμα οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, των Αγίων Σαράντα και της Αγίας Κυριακής

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.

Φωτογραφία: madeincreta.gr