Μενού Κλείσιμο

Μέσα Βουκολιές, Χανιά

Μετόχι της κοινότητας Βουκολιών Κισάμου του νομού Χανίων. Βρίσκεται κτισμένο σε ύψος 160μ. Εδώ κατοικούν 110 περίπου άτομα, που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Υπάρχουν εδώ αξιόλογες εκκλησίες, όπως η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, με θαυμάσιες τοιχογραφίες. Σήμερα, η εκκλησία αυτή έχει ανακαινιστεί. Μια άλλη, επίσης παλιά εκκλησία, είναι του Αγίου Ανδρέα, όπου έχει βρεθεί ένα μικρό κομμάτι τοιχογραφίας με το πρόσωπο του Αγίου Νικολάου. Η εκκλησία αυτή πρέπει να κτίστηκε τον καιρό της Τουρκοκρατίας, και οι περισσότερες τοιχογραφίες της έχουν ασβεστωθεί.

Στα ερείπια μιας παλιάς εκκλησίας σήμερα βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Επίσης, πίσω από τη Μητρόπολη του χωριού, βρίσκεται το νεκροταφείο με το σχετικά όχι πολύ παλιό εκκλησάκι του Σωτήρα.

Στις Μέσα Βουκολιές υπήρχαν παλιότερα πολλές παλιές εκκλησίες, που σήμερα δε σώζονται’ Στα σημεία αυτά, όμως, έχουν βρεθεί πολλοί παλιοί τάφοι.

Λέγεται, μάλιστα, ότι στο σημείο όπου σήμερα υπάρχει ένα εικονοστάσι, παλιά βρισκόταν η Αγία Αικατερίνη. Η λαϊκή παράδοση αναφέρει ότι η εκκλησία αυτή ήταν τόσο μεγάλη, που μέσα από τις καμάρες της πέρναγε το ποτάμι Ταυρωνίτης.

Οι ντόπιοι διηγούνται ότι τούτο εδώ το σημείο ήταν παλιότερα το κέντρο ολόκληρου του χωριού.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.