Μενού Κλείσιμο

Μελιβοία Λάρισας

Η Μελιβοία (ή Μελίβοια), το μεγαλύτερο χωριό του Δήμου Αγιάς, είναι χτισμένη στις παρυφές της Όσσας, σε υψόμετρο 400 μέτρων. Η θέση της τη μετατρέπει σε ένα φυσικό μπαλκόνι με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου πελάγους. Οι  κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία παράγοντας εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, όπως κάστανα, αχλάδια, μήλα και κεράσια, ενώ αρκετοί δραστηριοποιούνται και στον τουρισμό.

Παλιότερα το χωριό ονομαζόταν Αθανάτη επειδή οι κάτοικοι είχαν υποστεί διάφορες κακουχίες στο πέρασμα των χρόνων και είχαν επιζήσει.

Σύμφωνα με τον Όμηρο, στη Μελιβοία βρισκόταν το αρχαίο βασίλειο του Φιλοκτήτη, ο οποίος συμμετείχε στον Τρωικό πόλεμο με επτά πλοία και τριακόσιους πενήντα άνδρες. Κοντά στο σημερινό χωριό έχουν έρθει στο φως ερείπια που πιθανολογείται ότι ανήκαν στην αρχαία Μελιβοία. Σε άλλο σημείο της ευρύτερης περιοχής έχουν βρεθεί τμήματα τοιχογραφιών από τους πρώτους αιώνες μετά την Εικονομαχία.

Το χωριό έχει όμορφες εκκλησίες με πιο σημαντική την Κοίμηση της Θεοτόκου που χρονολογείται από το 1800. Κάθε χρόνο γίνονται στη Μελιβοία αρκετά πανηγύρια στις γιορτές των εκκλησιών της, με τους κατοίκους να διασκεδάζουν και να χορεύουν. Ξεχωριστό γεγονός για το χωριό είναι τα «Φιλοκτήτεια», οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται για ένα μήνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Μοναδική εμπειρία για τους φυσιολάτρες αποτελεί η πεζοπορία στο μονοπάτι Μελιβοίας-Βελίκας, το οποίο περνά από ξύλινα γεφυράκια, από πέτρινες βρύσες και από έναν όμορφο καταρράκτη.

Φωτό: https://agialar.wordpress.com/