Μενού Κλείσιμο

Μελισσουργειό, Χανιά

Το Μελισσουργειό είναι οικισμός της κοινότητας Καλυδωνίας Κισάμου και έχει 75 κατοίκους. Λέγεται ότι παλιά υπήρχαν εδώ πολλές μέλισσες γι’ αυτό και το χωριό πήρε αυτό το όνομα.

Κοντά στο χωριό βρίσκεται ένα σπήλαιο που οι κάτοικοι ονομάζουν Σκοτεινή. Κάποτε λένε ένας χωριανός μπήκε στη Σκοτεινή και με τη βοήθεια ενός κεριού βγήκε στην τοποθεσία Αγία Παρασκευή. Υπολογίζεται ότι η απόσταση αυτή είναι περίπου 1χλμ.

Από το Μελισσουργειό περνάει και ο Μελισσουργιανός ποταμός. Λέγεται ότι το ποτάμι αυτό αντί να πηγαίνει προς τα ανατολικά και να εκβάλεται στη θάλασσα, χύνεται στα δυτικά του χωριού γι’ αυτό και οι ντόπιοι πιστεύουν ότι κυλά ανάποδα.

Στο χωριό βρίσκουμε την παλιά εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που σήμερα έχει ανακαινιστεί. Στις 6 Δεκεμβρίου, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, στο χωριό γίνεται μεγάλο πανηγύρι, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών από τα γύρω χωριά.

Ακόμα με την εξ ολοκλήρου προσφορά της χήρας Κλειώς Εμμαν. Σκλαθουνάκη έχει κτιστεί στο Μελισσουργειό μια διμάρτυρη εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη το Ρούσσο και στον Άγιο Δημήτριο. Από το Μελισσουργειό καταγόταν και ο πρύτανις του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχαήλ Αποστολίδης, που υπήρξε δάσκαλος του βασιλιά Όθωνα και τον δίδαξε την ελληνική γλώσσα.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.