Μενού Κλείσιμο

Μελισσουργάκι Μυλοποτάμου

Το Μελισσουργάκι είναι μικρό χωριό της επαρχίας Μυλοποτάμου. Απέχει 29 χμ. από το Ρέθυμνο, βρίσκεται σε υψόμ. 485 μ. και έχει 80 περίπου κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την οικόσιτη κτηνοτροφία. Παράγουν λάδι, χαρούπια, σταφίδα και κρασάμπελα. Υπάρχει εδώ και τοποθεσία με το όνομα Μελισσόκηπος.

Το χωριό υπήρχε και επί Ενετοκρατίας. Αναφέρεται στην απογραφή του «Κάστρο· φύλακα». Επίσης αναφέρεται ότι κάποιος Ενετός το 1624 πέρασε από το χωριό και έγραφε το όνομα του στον τοίχο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου. Το 1624 ήδη υπήρχε η μονή Βατέ. Την ίδια εποχή κτίστηκε η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Τον καιρό της Τουρκοκρατίας ήταν τουρκοχώρι. Μόνο δυο-τρεις χριστιανικές οικογένειες υπήρχαν.

Από το χωριό κατάγεται ο οπλαρχηγός Νίκος Ξενικάκης, που πολέμησε στο Αρκάδι το 1866.

Κοντά στο χωριό υπάρχει η σπηλιά του Γιάννακα, όπου στη στενή της είσοδο είχαν τοποθετήσει οι χωρικοί πολεμίστρες. Σ” αυτή τη σπηλιά έχουν βρεθεί οστά ανθρώπων και ένα κεφάλι μικρού παιδιού.

Στο Μέλισσουργάκι υπάρχουν και οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, η κεντρική του χωριού, με τοιχογραφίες, της Κοίμησης της Θεοτόκου, παλιά βυζαντινή εκκλησία με τοιχογραφίες στην οποία βρίσκεται και το νεκροταφείο και του Αγίου Στεφάνου που είναι παλιό ξωκλήσι. Τα ερείπια δυο κελιών φανερώνουν ότι εδώ έμεναν μοναχοί.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.