Μενού Κλείσιμο

Μελιδόνι Αποκορωνού, Χανιά

Χωριό και κοινότητα της επαρχίας Αποκορώνου. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 410μ. και απέχει 32χλμ. από τα Χανιά. Το χωριό αριθμεί σήμερα 169 κατοίκους, που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Λέγεται ότι οι ιδρυτές του Μελιδονίου ήταν οι Σήφης και Γιώργος Κόκκινος, αδέλφια του Μανούσακα. Τα αδέλφια του, μάλιστα, ονομάστηκαν Κόκκινοι, γιατί ήταν κόκκινοι στο πρόσωπο.

Οι πρώτες οικογένειες ήταν Κόκκινοι, Σήφακες, Κακούρηδες, Νευράκηδες, Νικολούδηδες ή Νικολουδάκηδες και Κωνσταντουλάκηδες.

Το Μελιδόνι υπήρξε θέατρο μαχών κατά την επανάσταση του 1866. Στα 1897 εξέλεξαν στο Μελιδόνι τον πρόεδρο της Επαναστατικής Συνέλευσης και εξέδωσαν ψήφισμα με το οποίο αποδέχονταν την αυτονομία, με την προϋπόθεση να μην αναμιχθεί η Τουρκία στη διοίκηση. Ορίστηκε μάλιστα, ο τύπος της κρητικής σημαίας και το Ακρωτήρι μόνιμη έδρα της Συνέλευσης των Κρητών.

Από το Μελιδόνι κατάγεται ο Αντώνης Σήφακας, αγωνιστής του 1821, του οποίου μνημείο υπάρχει στο χωριό.

Πιθανόν το Μελιδόνι να υπήρξε ένα από τα τέσσερα φέουδα Πεμόνια ή Πομόνια, όπως τα αναφέρει ο «Καστροφύλακας».

Κατά τη διάρκεια της κατοχής, όλο το χωριό παρουσίασε αντιστασιακή δράση, οργανωμένο στην ΕΟΚ και στον ΕΛΑΣ. Στο Μελιδόνι έδρευε ένας λόγος της ΕΟΚ.

Στα νότια του χωριού και σε υψόμ. 420μ. βρίσκεται ένα από τα ωραιότερα σπήλαια της Κρήτης, η Τρύπα του Λεντάκα, που έχει μήκος 115μ., πλάτος 15μ. και ύψος 9μ. Ο σπηλαιολόγος Ρ. Faure βρήκε στο σπήλαιο όστρακα. Σύμφωνα με τις έρευνες της αρχαιολογικής εταιρείας, το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε κατά τη νεολιθική, υπονεολιθική και πρωτομινωική Ι περίοδο. Μέσα στο σπήλαιο βρέθηκε πιθάρι, που χρονολογείται κατά την 3η υστερομινωική περίοδο. Στο πιθάρι υπάρχουν ζωγραφισμένα σχηματοποιημένα πλοκάμια χταποδιού με λευκό χρώμα.

Σημαντική αρχαιολογική ιστορία έχουν και τα σπήλαια: Σπηλιάρα και Χαλασμένα.

Στο χωριό υπάρχουν οι εκκλησίες της Ζωοδόχου Πηγής και του Αγίου Αντωνίου.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.