Μενού Κλείσιμο

Μεγάλα Χωράφια, Χανιά

Οικισμός της κοινότητας Καλαμίου, με υψόμετρο 190μ. και 80 κατοίκους.

Για την ονομασία του οικισμού αυτού διηγούνται την εξής ιστορία: Τα παλιά χρόνια, στη διάρκεια των Αποκριών, σύμφωνα με τη συνήθειά τους, οι Χριστιανοί μαζεύονταν σε γειτονικά σπίτια τρώγοντας και διασκεδάζοντας. Οι Τούρκοι μπήκαν μια φορά μέσα στα σπίτια και τους έσφαξαν όλους μαζί με τα μικρά παιδιά.

Μετά απ’ αυτό το γεγονός, οι συγγενείς των σφαγέντων έρχονταν και καλλιεργούσαν τα κτήματά τους. Έκτιζαν μάλιστα και σπίτια όπου αποθήκευαν τα άχυρά τους. Σε καθέναν που ρώταγε απαντούσαν ότι εκεί που καλλιεργούν είναι μεγάλα χωράφια. Από το γεγονός αυτό, ο τόπος ονομάστηκε Μεγάλα Χωράφια.

Οι υποκινητές της σφαγής ήταν τρεις: ο Μπιμπίρης, ο Τσουρούνης και ο Μπερετίνης.

Ο Μπιμπίρης καλλιεργούσε την περιοχή που βρίσκεται προς τη θάλασσα, απ’ όπου έρχεται σήμερα το νερό. Λόγω του άφθονου νερού, υπήρχαν πολλοί κήποι και εσπεριδοειδή, τα οποία καλλιεργούσαν οι Χριστιανοί σαν δούλοι. Ένα βράδυ που έριχνε καταρρακτώδη βροχή, λες και άνοιξαν οι ουρανοί, έγινε καθίζηση και βούλιαξε ο τόπος στη θάλασσα. Τα ζώα προαισθάνθηκαν την καθίζηση και άρχισαν να φωνάζουν. Οι δούλοι που βρίσκονταν εκεί, άκουσαν τις φωνές των ζώων, τα έλυσαν και κρατώντας τα λουριά τους, επειδή ήταν πολύ σκοτεινά, πήγαν σε απόσταση 500μ., όπου υπήρχε μια σπηλιά και μπήκαν μέσα. Μετά από λίγη ώρα έγινε η καθίζηση.

Ο Τσουρούνης είχε τα κτήματά του στο σημερινό Μετόχι, τα οποία καλλιεργούσαν Χριστιανοί δούλοι Ζήτησε από τον Μαντουδέ, που καταγόταν από το χωριό Κεφαλά, να του ανοίξει ένα λάκκο έξι μέτρων για στέρνα. Όταν ο Μαντουδές ζήτησε να πληρωθεί, ο Τσαρούνης τον έδειρε. Ο Μαντουδές γύρισε στο χωριό του και διηγήθηκε τα γεγονότα στο γιο του. Αυτός για εκδίκηση έκοψε το κεφάλι του Τσουρούνη. Το μέρος όπου τον έσφαξε ονομάστηκε Τσουρούνη, μετά δε το θάνατό του τα κτήματά του τα αγόρασαν οι Χριστιανοί.

Η γειτονιά Μπερετιανά πήρε τ’ όνομά της από τον Μπερετίνη.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.