Μενού Κλείσιμο

Μάζα Αποκορωνού, Χανιά

Χωριό και κοινότητα της επαρχίας Αποκορώνου. Η απόσταση του χωριού από τα Χανιά είναι 36χλμ. στο μέσο περίπου της απόστασης Χανιά – Ρέθυμνο. Έχει υψόμετρο 80μ. περίπου και 358 κατοίκους. Τα κύρια προϊόντα του χωριού είναι λάδι, κρασί, εσπεριδοειδή και κτηνοτροφικά.

Στην κοινότητα υπάγονται οι οικισμοί Άγιος Γεώργιος, Φονές, Χάμπαθα και Αλμυρός.

Η ονομασία του χωριού ανάγεται στην εποχή του Βυζαντίου, όταν η Κρήτη είχε 100 πολλές (εκατoύπoλις).

Συγκεκριμένα στην περιοχή «Λογαριαστή» του χωριού συγκεντρώνονταν πολλά άτομα (μάζα) για διάφορες συναλλαγές κι έτσι το χωριό πήρε το όνομα αυτό.

Βέβαια πρόκειται για παρετυμολογία.

Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας ο αγάς Αληδάκης κατέβαινε στη Μάζα, που ήταν τότε μετόχι του. Απ’ αυτόν μια τοποθεσία ονομάστηκε Αγαδικός Χώρος.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων στην τοποθεσία Σανίδα ή Λογαριαστή έβγαινε κάποιες βραδιές μια χρυσή γουρούνα με τα 9 της γουρουνάκια.

Στην τοποθεσία Κουδουνοβωλάκους ή Βωλάκους αναφέρεται ότι κατά τη μάχη στα Κεφαλοβρύσια και στις Βρύσες, κάποιος Τούρκος κυνηγημένος κρύφτηκε στη σπηλιά για να σωθεί. Βρέθηκε όμως μπροστά σε μια αίθουσα μεγάλων διαστάσεων, όπου μέσα υπήρχαν τρία άτομα μαρμαρωμένα, παλιοί βασιλιάδες της περιοχής.

Στην πλατεία βρίσκεται ο Άγιος Νικόλαος με τοιχογραφίες από το γνωστό ζωγράφο της Δυτικής Κρήτης Ιωάννη Παγωμένο. Η εκκλησία διατηρείται σε καλή κατάσταση, αλλά οι τοιχογραφίες έχουν υποστεί αρκετές φθορές. Λέγεται ότι μέσα είναι θαμμένος ο Ιωάννης Παγωμένος.

Το μοναστήρι του Σωτήρα έξω από το χωριό, είναι βυζαντινής εποχής με κατεστραμμένες τοιχογραφίες λόγω επισκευής. Στην κορυφή λόφου, κοντά στο χωριό, βρίσκεται η λεγόμενη Αχνότρυπα που μοιάζει με κρατήρα ηφαιστείου.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.