Μενού Κλείσιμο

Μαθές, Χανιά

Είναι οικισμός της κοινότητας Γεωργιούπολης της επαρχίας Αποκορώνου. Είναι κτισμένος σε υψόμετρο 80μ. και έχει 20 κατοίκους.

Σύμφωνα με τις διηγήσεις των κατοίκων του οικισμού, η ονομασία του προήλθε από το γεγονός ότι παλιότερα ήταν δήμος και έρχονταν οι κάτοικοι από τις γύρω περιοχές και μάθαιναν τα νέα. Το πιθανότερο όμως είναι ότι οι κάτοικοι του οικισμού πήγαιναν σε άλλα μεγαλύτερα χωριά για να μάθουν νέα. Από τη φράση «Έμαθες τα νέα» προήλθε ίσως το Μαθές.

Σε μια συνοικία του οικισμού υπήρχε το χωριό Ασπροσυκιά, το οποίο κατά τη Γερμανική Κατοχή ερημώθηκε. Στη θέση αυτή υπάρχει η παλιά εκκλησία του Αγίου Αρτέμιου.

Στον οικισμό υπάρχουν οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Αντωνίου. Υπάρχουν επίσης τα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Ευστράτιου, για την οποία υπάρχει ο εξής θρύλος: Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, οι Τούρκοι διέταξαν τον παπά της εκκλησίας να κάνει δέηση για να πεθάνουν οι Χριστιανοί. Ο παπάς αρνήθηκε και αντίθετα από τη διαταγή τους προσευχήθηκε για τη σωτηρία των Χριστιανών. Αμέσως η εκκλησία γκρεμίστηκε και από τότε δεν ξανακτίστηκε. Μένουν μόνο τα ερείπια της για να θυμίζουν στους νεότερους την πίστη του παπά.