Μενού Κλείσιμο

Μαρουλού Ρεθύμνης

Η Μαρουλού είναι οικισμός της επαρχίας Ρεθύμνης, που υπάγεται στην κοινότητα Μυριοκεφάλων. Κατοικείται από 18 οικογένειες, που συνολικά δεν ξεπερνούν τα 60 άτομα. Στο εύφορο έδαφος του φυτρώνουν άγρια μαρούλια, που βγάζουν ένα λουλούδι σε κεραμιδί χρώμα. Τρώγονται, αλλά ολοένα λιγοστεύουν. Στα μαρούλια αυτά οφείλεται η ονομασία του οικισμού.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο οικισμός ιδρύθηκε πριν από 450 χρόνια από τρεις αδελφούς που τους κυνηγούσαν οι Τούρκοι. Ήρθαν από το απέναντι χωριό Ασή Γωνιά κι έμειναν εδώ. Καθένας τους είχε το δικό του χαρακτηριστικό όνομα. Τον έναν τον έλεγαν Τσουρή, επειδή κατρακυλούσε συχνά και τον τραβούσαν. Τον άλλο Καμπούρη, επειδή ήταν σκυφτός, και τον τρίτο Βάνταρη, επειδή ήταν βάρβαρος. Έτσι οι πρώτες οικογένειες του οικισμού ήταν Τσουράκηδες, Κάμπου ράκη δες και Βανταράκηδες.

Ένας θρύλος αναφέρει ότι, πριν από 150 χρόνια περίπου, ήρθε στον οικισμό μια ομάδα ανθρώπων. Έστησαν μια σκηνή κι έσκαβαν για να βρουν ασήμι. Οι κάτοικοι δεν μπόρεσαν ποτέ να μάθουν αν βρέθηκε τελικά ασήμι. Από τότε όμως, ονόμασαν αυτή την περιοχή Ασημόχωμα και το μέρος που στήθηκε η σκηνή Παράγκα.

Στα βορειοανατολικά του οικισμού σώζονται τα ερείπια μιας παλιάς εκκλησίας. Οι εικόνες της, που θεωρούνται μεγάλης αξίας, μεταφέρθηκαν στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου, που κτίστηκε πιο κάτω από την παλιά, πριν από 150 χρόνια περίπου.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.