Μενού Κλείσιμο

Μαριού Αγ. Βασιλείου

Στην επαρχία Αγίου Βασιλείου του νομού Ρεθύμνης ανήκει το χωριό Μαριού. Βρίσκεται σε υψόμετρο 220μ 35 χμ. νοτιοδυτικά του Ρεθύμνου και έχει 216 κατοίκους. Σύμφωνα με την παράδοση η ονομασία του χωριού προέρχεται από το όνομα μιας βοσκοπούλας που ζούσε κάποτε στο μέρος εκείνο και ονομαζόταν Μαριώ. Η καταγωγή της ήταν από τα Σφακιά. Η Μαριώ είχε πολλούς αδελφούς, που ήταν βοσκοί κι αυτοί, και κάθε τόσο έλεγαν «πάμε να δούμε τη Μαριώ». Και έτσι με τον καιρό ο τόπος που ζούσε η βοσκοπούλα ονομάστηκε Μαριού.

Στο χωριό υπάγεται ο οικισμός Δαμνώνη. Για το πότε κτίστηκε το χωριό δεν έχουμε πληροφορίες. Οι κάτοικοι του κατάγονται από τα Σφακιά και από τον παλιό οικισμό Κάπαρη.

Τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ένας από τους αδελφούς Σακοράφηδες, που ήταν πρακτικός γιατρός, έσωσε το πόδι του τότε Τούρκου διοικητή και σαν αντάλλαγμα πήρε μερικά χωράφια, τα οποία τα είχε πάρει αυθαίρετα ο Τούρκος από τους Χριστιανούς. Σε κείνα τα χωράφια δημιουργήθηκε απ’ τους Σακοράφηδες ο οικισμός Κάπαρη. Οι απόγονοι τους πούλησαν τα κτήματα στη μονή Πρέβελη. Στο τέλος της δεκαετίας του 1950 οι κάτοικοι του χωριού τα αγόρασαν από τη μονή.

Οι παλιότερες οικογένειες είναι οι Σπαντιδάκη δες, Γαληνάκηδες, Ορφανουδάκη-δες, Σπανανουδάκηδες, Σακοράφηδες, Γαληνάκηδες (από τον Άγιο Κωνσταντίνο)

Γερακάκηδες (από τα Λεκόλεια), Μαστοράκηδες. Έξω από το χωριό, σε απόσταση 500 μ., υπάρχει η τοποθεσία Μάχες. Ίσως ονομάστηκε έτσι από τις πολλές μάχες που γίνονταν εκεί. Γνωστή είναι και η τοποθεσία Σαρακίνα. Ονομάστηκε έτσι εξαιτίας του θανάτου κάποιας Σαρακίνας.

Σε απόσταση 1.500 μ. από το χωριό σώζεται η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, το μόνο ίχνος του Νέου Χωριού, που ήταν μετόχι της μονής Πρέβελη. Όπως είναι γνωστό οι Κρητικοί για να προφυλάξουν τις περιουσίες τους από τις λεηλασίες των Τούρκων τις πρόσφεραν σε μοναστήρια.

Άλλες εκκλησίες που υπάρχουν στο χωριό είναι του Αγίου Βλάση που την έκτισε ο μοναχός Ιωανίκιος στα 1912. Η εκκλησία της Παναγίας είναι αρκετά παλιά. Είναι όμως άγνωστο πότε κτίστηκε.

Στη θέση Καλυβάτη  1,5 χμ. έξω από το χωριό – υπάρχει ένα σπήλαιο, το οποίο δεν έχει ακόμα εξερευνηθεί. Όπως λέγεται, επί Τουρκοκρατίας, οι κάτοικοι έκρυβαν τις περιουσίες τους, καθώς επίσης και το πολύτιμο τέμπλο της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας.

Έξω από το σπήλαιο υπάρχει η εκκλησία της Παναγίας της Υπαπαντής, η οποία κτίστηκε επί Τουρκοκρατίας. Την έκτισαν οι κάτοικοι επωφελούμενοι διαταγής εικοσιτετράωρης ισχύος για το κτίσιμο εκκλησιών.

*Στοιχεία από15ετή έρευνα 1980-1995.

Φωτογραφία: https://www.rethemnosnews.gr