Μενού Κλείσιμο

Μαρίνα Ημαθίας

Η Μαρίνα είναι ένα χωριό της Ημαθίας χτισμένο σε υψόμετρο 140 μέτρων στις όχθες του χειμάρρου Μέγα Ρεύμα και σε απόσταση περίπου 7 χιλιομέτρων από την πόλη της Νάουσας. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο της Ηρωικής Πόλης Νάουσας και κατοικείται από 1.000 περίπου άτομα. Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία και ιδιαίτερα η παραγωγή ροδάκινων, βερίκοκων, μήλων, αχλαδιών και σταφυλιών για κρασί που είναι ενταγμένα στην αμπελουργική ζώνη Οίνου Ονομασίας Προέλευσης Νάουσας.

Το παλιότερο όνομα του χωριού ήταν Σερμορίνοβον. Επί Σλαβοκρατίας και Τουρκοκρατίας η ονομασία ήταν Τσαρμορίνοβο που σημαίνει βασιλική μαρίνα και υποδηλώνει σχέση με βασιλική εγκατάσταση της πρώτης πρωτεύουσας των Μακεδόνων, των Αιγών. Σε έναν λοφίσκο κοντά στη Μαρίνα έχει αποκαλυφθεί λαξευτός οικογενειακός τάφος που χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου έως το δεύτερο μισό του 3ου αιώνα π.Χ. Επίσης, σε άλλο σημείο της περιοχής έχει βρεθεί κυβωτιόσχημος τάφος του 2ου αιώνα π.Χ. και μαρμάρινη επιτύμβια στήλη με ανάγλυφη παράσταση που απεικονίζει τον Μακεδόνα αξιωματικό Φιλόξενο τον Τυρισσαίο, ο οποίος ήταν ταμίας και έμπιστος του Μ. Αλεξάνδρου.

Στη Μαρίνα σώζεται ένα ιδιαίτερο πυργόσπιτο, βυζαντινού και οθωμανικού χαρακτήρα, μοναδικό σε όλη την Ημαθία. Πρόκειται για κονάκι χτισμένο το 1840 που δωρήθηκε από την οικογένεια Χατζηδημητρίου στην κοινότητα μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το μεγάλο πανηγύρι του χωριού διοργανώνεται στις 17 Ιουλίου, στη γιορτή της Αγίας Μαρίνας, συγκεντρώνοντας πολύ κόσμο από τη γύρω περιοχή.

Φωτό: https://faretra.info/