Μενού Κλείσιμο

Μαρί Κυνουρίας

Το Μαρί, ένα από τα αρχαιότερα χωριά της Κυνουρίας, είναι χτισμένο στις πλαγιές του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 655 μέτρων, σε περιοχή κατάφυτη, με πολλά νερά. Από τα αρχαία χρόνια αποτελούσε πέρασμα από τη Λακωνία στην Αρκαδία και την Αργολίδα. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Νότιας Κυνουρίας και αριθμεί 55 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Το χωριό διατηρεί το όνομα του αρχαίου οικισμού που ήταν χτισμένος στον λόφο «Καστέλια» και στον οποίο είχε αναφερθεί ο Παυσανίας ως ο «αρχαίος Μαριός». Η περιοχή κατοικείται από τον 3ο-4ο αιώνα π.Χ. και μάλιστα εικάζεται ότι υπήρχε και Ασκληπιείο, ενώ στα νότια του χωριού βρίσκονται ερείπια αρχαίας Ακρόπολης. Θεωρείται ότι ο οικισμός ανήκε στο Κοινό των Ελευθερολακώνων, μιας  ομοσπονδιακής συμπολιτείας όπου τα μέλη της διατηρούσαν την αυτονομία τους αλλά ταυτόχρονα συνεργάζονταν μεταξύ τους.

Το Μαρί, χάρη στα άφθονα νερά του, είχε εύφορα κτήματα και περιβόλια και χάρη στα γύρω βουνά, κοπάδια και στάνες που απασχολούσαν και έτρεφαν τους κατοίκους του. Επίσης είχε πολλές νεροτριβές, νερόμυλους που ακολουθούσαν τη ροή των ποταμιών από το κέντρο του χωριού και μέχρι το Μαριόρεμα στα σύνορα με τη Λακωνία, καθώς και ένα ελαιοτριβείο που έφερναν πολλούς επισκέπτες από τα γύρω χωριά.

Σήμερα, οι λίγοι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και οι περισσότεροι κατά τη διάρκεια του χειμώνα μετακινούνται προς τη γειτονική Λακωνία.