Μενού Κλείσιμο

Μάλη Μεσσηνίας

Η Μάλη είναι μικρός ορεινός οικισμός κοντά στα Φιλιατρά, χτισμένος σε υψόμετρο 956 μέτρων σε ένα αθέατο κοίλωμα και σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους.  Υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Τριφυλίας του Νομού Μεσσηνίας και έχει μόλις 17 κατοίκους.

Σύμφωνα με την πιθανότερη εκδοχή οφείλει την ονομασία του σε οικιστή αλβανικής ή αρβανίτικης καταγωγής, καθώς η λέξη «Μάλη» στα αλβανικά σημαίνει «μεγάλο βουνό».

Κατά την Επανάσταση του 1821, οι κάτοικοι του χωριού μαζί με τους υπόλοιπους ορεσίβιους κατοίκους της περιοχής, επονομαζόμενοι και ως Αρκαδινοί, βρέθηκαν στο πλευρό του Γέρου του Μοριά Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Εκείνη την περίοδο η Μάλη ήταν ένα μεγάλο κεφαλοχώρι με πολλούς κατοίκους. Στη Μάλη έστησε ο Δημήτριος Κολιόπουλος, γνωστός ως Πλαπούτας, το «ορδί» του για την αντιμετώπιση του Ιμπραήμ και είχε στρατοπεδεύσει εκεί μαζί με 3.000 οπλοφόρους όταν ο Παπαφλέσσας, το 1825, πολεμούσε στη Μάχη στο Μανιάκι τον Ιμπραήμ.

Ο σημερινός οικισμός έχει πολλά πέτρινα σπίτια, άλλα ερειπωμένα και άλλα μισογκρεμισμένα. Βρίσκεται σε καταπράσινο περιβάλλον, ιδανικό για εξορμήσεις στη φύση. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία.

Στη Μάλη έχει την έδρα του ο «Σύλλογος Κτηνοτρόφων των Κοντοβουνίων», ο οποίος  διοργανώνει διάφορες ετήσιες εκδηλώσεις.

 

 

Φωτό: https://messinia.mobi/media/images/1.618/1-5000/L/article-510-6465.L.jpg