Μενού Κλείσιμο

Μακρυρράχη Μαγνησίας

Η Μακρυρράχη, το «χωριό των λουλουδιών» όπως αποκαλείται, είναι χτισμένη στη βορειοανατολική πλαγιά του Πηλίου μέσα σε πλούσια βλάστηση, τρεχούμενα νερά και κοντινές απέραντες παραλίες. Απέχει 44 χιλιόμετρα από τον Βόλο, υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου και, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, έχει πληθυσμό 609 κατοίκων.

Η ονομασία του οφείλεται στην τοποθεσία του, στη μοναδική μακριά ράχη ενός λόφου του Πηλίου. Ο τίτλος του ως χωριό των λουλουδιών του έχει αποδοθεί επειδή οι περισσότεροι κάτοικοί του ασχολούνται με την ανθοκομία καλλιεργώντας εκατοντάδες ποικιλίες λουλουδιών και πολλές ποικιλίες φρούτων, τα οποία πωλούν σε όλη την Ελλάδα. Στο χωριό λειτουργεί και γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός που δραστηριοποιείται στον τομέα της καλλιέργειας και εμπορίας τοπικών προϊόντων, όπως λουλουδιών, αρωματικών φυτών, εδεσμάτων, γλυκών και ποτών.

Μέχρι το 1655 το χωριό ήταν «χάσι», δηλαδή παραχωρημένη περιοχή στη Σουλτάνα Ασμάν Χανούμ και στη συνέχεια μετετράπη σε βακούφι. Άκμασε χάρη στην καλλιέργεια μεταξοσκωλήκων και την κατασκευή σκουτιών, ενώ σημαντική πηγή εσόδων ήταν η παραγωγή λαχανικών. Ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη του χωριού ήταν η οικονομική συνδρομή του ντόπιου Γεώργιου Κανισκέρη, ο οποίος είχε ζήσει στην Κωνσταντινούπολη και στην Αλεξάνδρεια, καθώς με δικές του δωρεές κατασκευάστηκαν δρόμοι και έγιναν διάφορα κοινωφελή έργα στη Μακρυρράχη.

Αξιόλογα αξιοθέατα της Μακρυρράχης είναι ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, τρίκλιτη βασιλική με λιθανάγλυφα στην εξωτερική πλευρά της κόγχης του ναού που ανακαινίστηκε το 1851 και το ξωκλήσι του Άθωνα που χτίστηκε το 1660, καταστράφηκε από τον σεισμό του 1955 και στη συνέχεια ανοικοδομήθηκε.

Μόλις 3 χιλιόμετρα από τη Μακρυρράχη βρίσκεται η μαγευτική παραλία των Αγίων Σαράντα με χρυσή αμμουδιά, καταγάλανα νερά και βράχους γύρω της, η οποία θεωρείται μία από τις καλύτερες του Πηλίου.