Μενού Κλείσιμο

Μακρυχώρι Λάρισας

To Μακρυχώρι είναι χτισμένο στους πρόποδες του βουνού Κορακόπετρα, απέναντι από την κορυφή του Κισσάβου. Βρίσκεται σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από τη Λάρισα και 8 χιλιομέτρων από την είσοδο του στενού των Τεμπών. Μέχρι το 1912 ήταν από τα τελευταία ελληνικά χωριά της περιοχής και στους Βαλκανικούς πολέμους αποτελούσε πέρασμα ανεφοδιασμού του ελληνικού στρατού.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας το Μακρυχώρι αποτελούνταν από μικρούς οικισμούς που ήταν διάσπαρτοι στη γύρω περιοχή, η οποία ήταν τσιφλίκι του Αλή Πασά. Παράλληλα με την ελληνική του ονομασία αναφερόταν και ως Οτμανλί και Ουτμαντά, όπως αναφέρει ο Άγγλος περιηγητής Leake που επισκέφτηκε την περιοχή το 1806.

Στην περιοχή διαχείμαζαν Σαρακατσαναίοι και Βλάχοι από τη Σαμαρίνα, ενώ κατά τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας άρχισαν να εγκαθίστανται στο Μακρυχώρι Έλληνες από ορεινά χωριά για να υπηρετήσουν ως χουσμικιάρηδες, δηλαδή ως υπηρέτες, τους Τούρκους ή να εργαστούν ως τεχνίτες, ραφτάδες, σαμαράδες και χτίστες. Το 1881 με την προσάρτηση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα οι Τούρκοι ιδιοκτήτες γης άρχισαν να πωλούν τα κτήματά τους, τα οποία αγοράστηκαν σταδιακά από Έλληνες που αποφάσισαν να εγκατασταθούν στο χωριό. Ωστόσο, και μετά το 1881 το Μακρυχώρι εξακολούθησε να έχει περισσότερους Τούρκους κατοίκους, οι οποίοι το εγκατέλειψαν οριστικά μετά τον πόλεμο του 1897. Τότε, ο πληθυσμός του Μακρυχωρίου αποτελούνταν από Σρακακατσαναίους και Βλάχους, Ζαγορίτες, Καλαρρυτηνούς, Κουπατσαραίους, Καραγκούνηδες, Πελοποννήσιους και κατοίκους των γύρω χωριών που άρχισαν να αγοράζουν γη και να εγκαθίστανται εκεί. Από το 1881 μέχρι το 1912 στα βόρεια του χωριού, στη νότια πλευρά του Ολύμπου, βρίσκονταν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, γι’ αυτό και πάνω στην κορυφή της Κορακόπετρας υπήρχαν οχυρωματικά έργα, στρατώνες, πολυβολεία και δρόμοι που χρησιμοποιούνταν από τον ελληνικό στρατό.

Πολλοί κάτοικοι του Μακρυχωρίου έλαβαν μέρος στον Μακεδονικό αγώνα και στη Μικρασιατική εκστρατεία. Επίσης, κατά τη διάρκεια της Γερμανο-ιταλικής κατοχής πολλοί ήταν αυτοί που συμμετείχαν σε αντιστασιακές οργανώσεις. Μαύρη εποχή για την ιστορία του χωριού ήταν όταν μετά την κατοχή έδρασαν στην περιοχή παρακρατικές οργανώσεις οι οποίες σκότωσαν το 1946 πάνω από είκοσι άνδρες από το Μακρυχώρι.

Το μεγάλο πανηγύρι του χωριού γίνεται στην εορτή του πολιούχου του Αγίου Θωμά. Μετά την πανηγυρική θεία λειτουργία ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία του Μακρυχωρίου με μουσική, χορευτικά και χειροποίητα εδέσματα και γλυκίσματα φτιαγμένα από τον Σύλλογο Γυναικών.

 

Φωτό: https://www.greece.com/ (by andreaxxd )