Μενού Κλείσιμο

Μακρυχώρι Εύβοιας  

To Μακρυχώρι είναι ορεινό χωριό της Εύβοιας, χτισμένο σε υψόμετρο 520 μέτρων σε πλαγιά βουνού. Υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου και κατά την απογραφή του 2011 είχε μόλις 52 κατοίκους.

Κατά την αρχαιότητα, η περιοχή του χωριού ήταν στα όρια της επικράτειας της αρχαίας Κύμης. Οι πρώτοι κάτοικοι του οικισμού προέρχονταν από τη Βάθεια και κατέφυγαν εκεί για να αποφύγουν τις επιδρομές των πειρατών. Σκοπός τους ήταν να πάνε «κάπου μακριά» και έτσι ονόμασαν τη νέα τους πατρίδα Μακρυχώρι, δηλαδή το χωριό που βρίσκεται μακριά.

Στην περίοδο της Επανάστασης του 1821 έγινε μάχη βορειοανατολικά του χωριού ανάμεσα σε  άντρες του Κριεζώτη, του οπλαρχηγού της Εύβοιας, και τους Τούρκους.

Ενδιαφέρον αξιοθέατο του Μακρυχωρίου είναι το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου, το οποίο είναι χτισμένο στην είσοδο του οικισμού, στις καταπράσινες πλαγιές του Κοτυλαίου όρους. Ο μονόχωρος ναός έχει ορθογώνιο σχήμα και ανήκει στον σταυρεπίστεγο αρχιτεκτονικό τύπο, όπως πολλές εκκλησίες της Εύβοιας. Οι τοιχογραφίες του, οι οποίες περιλαμβάνουν τη Δέηση, εικόνες από τη ζωή του Χριστού, της Θεοτόκου και του Αγίου Δημητρίου, χρονολογούνται στα 1302/3, σύμφωνα με κτητορική επιγραφή που σώζεται στον δυτικό τοίχο του κυρίως ναού.