Μενού Κλείσιμο

Μαχαιροί, Χανιά

Χωριό και κοινότητα της επαρχίας Αποκορώνου, σε απόσταση 25χλμ. από τα Χανιά. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά και είναι κτισμένο σε υψόμετρο 180μ. Έχει πληθυσμό 127 κατοίκους. Τα προϊόντα του χωριού είναι κυρίως λάδι, λίγα χαρούπια, λίγα σταφύλια και πορτοκάλια.

Ως προς την προέλευση του ονόματος του χωριού, υπάρχουν δυο εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη, ήρθαν στην τοποθεσία του σημερινού χωριού, όπου και εγκαταστάθηκαν, δυο αδέλφια. Επειδή ως προς το επάγγελμα ήταν μαχαιράδες, ονομάστηκαν Μαχαιροί.

Κατά τη δεύτερη άποψη υποστηρίζεται ότι θεμελιώνοντας το χωριό, βρέθηκε σε ανασκαφή ένα μαχαίρι και το χωριό ονομάστηκε Μαχαιροί.

Σαν παλιές οικογένειες αναφέρονται οι Χαραλαμπάκηδες, οι Μπριντάκηδες και οι Παπαδομανωλάκηδες, που απόγονοί τους κατοικούν ακόμα στο χωριό.

Στο χωριό υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Βλάση, που έχει ηλικία 300 χρόνων, χωρίς όμως να παρουσιάζει ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον.

Η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου είναι κτισμένη σε σπηλιά. Λέγεται ότι οι οικογένειες των Χαραλαμπάκηδων και Γαβριλάκηδων τιμωρήθηκαν από τον Άγιο, γιατί μέσα στη σπηλιά έβαλαν τα βόδια τους.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.