Μενού Κλείσιμο

Λύρα Έβρου

 

 Το μικρό, γραφικό χωριό Λύρα βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Έβρου, κοντά στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. Σε  κοντινή απόσταση απλώνεται το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου, μια προστατευόμενη δασική έκταση 428 τετραγωνικών χιλιομέτρων με σπάνια χλωρίδα και πανίδα.

Η ονομασία του χωριού επί Τουρκοκρατίας ήταν Ελκιντζή που σημαίνει υπήνεμο. Μέχρι το 1922 κατοικείτο από οικογένειες Τούρκων. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εγκαταστάθηκαν στον οικισμό πρόσφυγες από τα χωριά Κιουπλί, Μαυροπήγαδο, Δοκάρι και Μοναστηράκι της Ανατολικής Θράκης.

Πολλοί κάτοικοι του χωριού είναι πια μετανάστες στο εξωτερικό και στα αστικά κέντρα της Ελλάδας. Έτσι, κάθε καλοκαίρι γίνεται η «γιορτή του μετανάστη» όπου ξανανταμώνουν οι ξενιτεμένοι. Επίσης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λύρας προσπαθεί να κρατήσει ζωντανά τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου διοργανώνοντας διάφορες εκδηλώσεις.

Στη Λύρα έχει δημιουργηθεί ο γυναικείος συνεταιρισμός «Νερόμυλος» που παράγει παραδοσιακά ζυμαρικά, γλυκά και λικέρ.

Κοντά στο χωριό, στη θέση «Μαυρόρεμα» έχει κατασκευαστεί το Φράγμα της Λύρας, ένα από τα φράγματα του ελληνικού τμήματος της λεκάνης του Έβρου που χρησιμοποιούνται για άρδευση.