Μενού Κλείσιμο

Λυκοποριά Κορινθίας

Η Λυκοποριά είναι παραλιακό χωριό της Κορινθίας που απλώνεται σε μήκος πέντε χιλιομέτρων στον Κορινθιακό κόλπο. Απέχει 50 χιλιόμετρα από την Κόρινθο και 9 χιλιόμετρα από το Δερβένι, ενώ υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 638 κατοίκους.

Η παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Αυγό, από τον ομώνυμο λόφο που δεσπόζει στην περιοχή.  Η τωρινή ονομασία πιθανότατα οφείλεται στη διέλευση των λύκων (λύκος + ποριά) από το φυσικό πέρασμα στον λόφο του Αυγού, καθώς παλιότερα η περιοχή ήταν πευκόφυτη με πυκνή βλάστηση, θάμνους, καλαμιές και ακατοίκητη, δηλαδή υπήρχαν ευνοϊκές προϋποθέσεις για τη διέλευση λύκων. Υπάρχει και μία εκδοχή που αποδίδει την προέλευση του τοπωνυμίου στην λατινική λέξη Lux-Lucis που σημαίνει φως, δηλαδή πορεία του φωτός. Ο ήλιος που ανατέλλει στη Λυκοποριά, από τη χαραυγή μέχρι που θα δύσει, δηλαδή από το λυκαυγές μέχρι το λυκόφως, είναι εμφανής σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και φωτίζει με άπλετο φως το χωριό.

Οι πρώτοι κάτοικοί της ήρθαν το 1865 από τη Ζάχολη και ασχολήθηκαν με τη γεωργία. Η Λυκοποριά αποκαλείται «πατρίδα των φυτωρίων» με πολλά δενδρύλλιά της να έχουν φυτευτεί σε ολόκληρη την επικράτεια, ενώ οι κάτοικοί της δίδαξαν την τέχνη του μπολιάσματος σε πολλά μέρη της χώρας μας.

Σημείο αναφοράς της Λυκοποριάς είναι ο φάρος της που βρίσκεται πάνω σε έναν μεταλλικό πύργο ύψους 12 μέτρων και διευκολύνει τη ναυσιπλοΐα από και προς τον  Ισθμό της Κορίνθου.

 

 

 

 

Φωτό: https://mapio.net/pic/p-44747635/ (by Panagelos)