Μενού Κλείσιμο

Λουτράκι Γερανίου, Χανιά

Συνοικισμός της κοινότητας Γερανίου της επαρχίας Κυδωνίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 70μ. και κατοικείται από 180 άτομα. Η τοποθεσία είναι κατάφυτη από εσπεριδοειδή και ελιές.

Το πρώτο κτίριο που προβάλλει μόλις μπαίνουμε στο χωριό είναι το σχολείο. Δίπλα η εκκλησία της Κοίμησης της Παναγίας. Κτισμένη το 1644, είναι στολισμένη με παλιές εικόνες. Ήταν το Κρυφό Σχολειό της περιοχής με δάσκαλο τον Κυριάκο Μπιρουράκη. Ελεύθερο σχολείο έγινε το 1916 στον αυλόγυρο της εκκλησίας και λίγο αργότερα εκεί όπου είναι σήμερα.

Κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας οι Λουτρακιώτες προξένησαν πολλές καταστροφές στους Τούρκους ο ι οποίοι για αντίποινα κρέμασαν δύο παλικάρια στα Χανιά, τον Αντώνη Λαρετζάκη στο Καλέ-Καπισί και το Γιώργη Παπαδάκη στο Κουνού – Καπί. Σ’ αυτούς τους δύο αδικοχαμένους πατριώτες είναι αφιερωμένο ένα μακροσκελές λαϊκό στιχούργημα «η ρίμα του Λαρετζάκη και του Παπαδάκη».

Οι Λουτρακιώτες στη Μακεδονία, Πίνδο και Αλβανία έδωσαν τη δική τους παρουσία. Το χωριό απομακρυσμένο καθώς ήταν, περιτριγυρισμένο με βουνό έδινε την ευκαιρία στους αγωνιστές να συγκεντρώνονται και να στέλνουν τα μηνύματα τους στον ελεύθερο κόσμο.

Έλληνες και Άγγλοι με τη φωνή του Νίκου Κουτρουλάκη μιλούσαν στον ασύρματό τους για τη λευτεριά.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.