Μενού Κλείσιμο

Λιβαδοχώρι Σερρών

To Λιβαδοχώρι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 20 μέτρων, στο δυτικό άκρο του νομού Σερρών, δυτικά του Στρυμόνα. Υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Ηράκλειας και απέχει 26 χιλιόμετρα από τις Σέρρες. Κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 420 κατοίκους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ασχολούνται με τη γεωργία.

Παλιότερα το χωριό ονομαζόταν Σακάφτσα. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ίδρυσή του, ωστόσο υπάρχει στον οικισμό μια παλιά εκκλησία που χρονολογείται γύρω στο 1773. Το 1922, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή προστέθηκαν στους ντόπιους κατοίκους του χωριού Θρακιώτες πρόσφυγες, ενώ το 1945 εγκαταστάθηκαν και Σαρακατσάνοι. Η εισροή κατοίκων συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια, με Ελληνοπόντιους από τη Ρωσία και τη Γεωργία που ήρθαν στο χωριό από το 1993 και μετά.

Κεντρικός ναός του χωριού είναι η Αγία Τριάδα και κάθε χρόνο γίνεται προς τιμήν της πανηγύρι με πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται με τη μέριμνα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Λιβαδοχωρίου-Βαρικού.

Στο χωριό έχει στηθεί προτομή του ιερέα παπα-Πασχάλη Τσιάγκα ή Καπετάν Ανδρούτσου, που είχε γεννηθεί στο Λιβαδοχώρι και σκοτώθηκε ως οπλαρχηγός σώματος στον Μακεδονικό Αγώνα.