Μενού Κλείσιμο

Λιβαδάς, Χανιά

Ο Λιβαδάς είναι οικισμός της κοινότητας Σούγιας Σελίνου. Είναι κτισμένος στη νοτιοδυτική πλαγιά στις παρυφές των Λευκών Ορέων και βρίσκεται σε υψόμετρο 300μ.Σήμερα κατοικείται από 60 περίπου άτομα.

Το όνομά του προήλθε από κάποιο λιβάδι της περιοχής που κάποτε ήταν ένα ίσιωμα σκεπασμένο με βούρλα.

Εδώ βρίσκουμε τις γραφικές εκκλησίες των Αγίων Πάντων και του Αγίου Δημητρίου. Αναφέρεται επίσης ότι μια από τις πιο σπουδαίες παλαιοχριστιανικές εκκλησίες που υπάρχουν στην περιοχή ανακαλύφθηκε εδώ από κάποια κάτοικο του Λιβαδά μ’ ένα αληθινά περίεργο τρόπο.

Η γυναίκα αυτή, η Αντωνία Καναντολέων, ύστερα από την αποχώρηση των Γερμανών είδε στον ύπνο της κάποιον που της υπέδειξε να σκάψει σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο ενός παραθαλάσσιου αγρού του Λιβαδά, γιατί εκεί υπήρχε παλιά εκκλησία που έπρεπε να ξανακτίσουν. Πήγε λοιπόν με το σύζυγό της και έσκαψαν στο σημείο εκείνο. Μετά από λίγο εμφανίστηκαν σημάδια που φανέρωναν ότι πράγματι εκεί βρισκόταν μια παλιά εκκλησία. Πήραν τότε άδεια από τον Επίσκοπο Κισάμου, έκαναν εράνους και άρχισαν να κτίζουν στα ερείπια της παλιάς μια καινούργια εκκλησία. Ευτυχώς όμως ο τότε επιθεωρητής δημοτικής εκπαίδευσης ειδοποίησε την αρμόδια υπηρεσία και ο καθηγητής Αναστ. Ορλάνδος φθάνει αμέσως στην περιοχή. Έτσι σώθηκε το σπουδαίο αυτό μνημείο του Χριστιανισμού με τα υπέροχα ψηφιδωτά του.

Κατά τη Γερμανική Κατοχή ο Λιβαδάς πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς εξαιτίας της ηρωικής αντίστασης των κατοίκων του.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.