Μενού Κλείσιμο

Λιθί Χίου

Το Λιθί είναι ένα από τα μαστιχοχώρια της νότιας Χίου, χτισμένο στη δυτική πλευρά του βουνού Ερεικανή με θέα προς το Αιγαίο Πέλαγος. Επίνειό του είναι ο όρμος του Λιθίου με γραφικό λιμανάκι και αμμώδη παραλία με καταγάλανα νερά που βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από το κέντρο του χωριού. Το όνομά του προέρχεται από τη φράση «Αληθής λιμήν» όπως αποκαλούσαν την περιοχή οι παλιοί ταξιδιώτες, γι’ αυτό και παλιότερα γραφόταν με η, δηλαδή Ληθί.

Το Λιθί είναι ένα χωριό με παράδοση στη ναυτιλία και μέχρι σήμερα οι κάτοικοί του ασχολούνται πολύ με το ψάρεμα. Σημαντική ενασχόλησή τους είναι φυσικά και η παραγωγή μαστίχας.

Στο χωριό γεννήθηκε ο εθνικός ευεργέτης Ανδρέας Συγγρός και μάλιστα σώζεται η κατοικία της οικογένειά του. Ο Συγγρός άφησε με τη διαθήκη του δωρεά 25.000 λιρών της εποχής (1899) στη Χίο και 5.000 στο Λιθί, γι’ αυτό οι κάτοικοι εις ανάμνησιν της δωρεάς έχουν γράψει επάνω στο κτήριο του παλιού σχολείου την εξής φράση: «Όσο θα υπάρχει ευγνωμοσύνη πάνω στη γη, η κοινότητα του Ληθή δε θα ξεχάσει τ’ όνομα του μεγάλου ευεργέτη Ανδρέα Τσιγγρού». Στο Λιθί έζησε και δίδαξε για 10 χρόνια ο Άγιος Νεκτάριος κατά τη δεκαετία του 1870 και έχει, μάλιστα, διασωθεί το παραδοσιακό σπίτι στο οποίο διέμενε.

Στην περιοχή του Λιθίου υπάρχει το σπήλαιο της Συκιάς με διαδρόμους μήκους 370 μέτρων και φυσικούς χρωματισμούς στον λιθωματικό του διάκοσμο. Η δημιουργία του υπολογίζεται ότι ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις, την ανώτερη Ιουρασική περίοδο (150 εκατομμύρια χρόνια πριν) και την Καινοζωική περίοδο (65 εκατομμύρια χρόνια πριν).

Φωτό: https://discoverchios.gr/