Μενού Κλείσιμο

Λιθακιά Ζακύνθου

H Λιθακιά είναι ένα από τα παλιότερα χωριά της Ζακύνθου, χτισμένο ανάμεσα στη Λίμνη Κερίου και στον κόλπο του Λαγανά. Έχει εύφορο έδαφος και θεωρείται από τα πλουσιότερα χωριά της περιοχής. Πολλοί κάτοικοί της (1478 κατά την απογραφή του 2011) ασχολούνται με την αλιεία και τον τουρισμό.

Κεντρική εκκλησία του χωριού είναι ο βυζαντινός ναός της Φανερωμένης που χτίστηκε τον 14ο αιώνα και διαθέτει αξιόλογες εικόνες και ένα εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο επίχρυσο τέμπλο. Στους πρόποδες του βουνού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του 16ου αιώνα, που αποτελεί δείγμα παραδοσιακής ζακυνθινής αρχιτεκτονικής.

Στη Λιθακιά υπάρχει ένα αρχοντικό του 19ου αιώνα, από τα λίγα δείγματα Επτανησιακής αρχιτεκτονικής που διασώθηκαν από τον σεισμό του 1953. Είναι ένα διώροφο, λιθόκτιστο κτίσμα με κεραμοσκεπή που ανήκε στην οικογένεια Μεσσαλά. Χαρακτηρίζεται από συμμετρία στις όψεις, αντιστοιχία ανοιγμάτων ισογείου-ορόφου τα οποία φέρουν πέτρινα κορνιζώματα, ξύλινα ανώφλια και μικρούς φεγγίτες στα ανοίγματα του ορόφου. Έχει ένα κεντρικό μπαλκόνι στην πρόσοψη, λίθινη εξωτερική σκάλα ανόδου στον όροφο και πέτρινα υπέρθυρα. Το ανακαινισμένο κτίριο φιλοξενεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν το τοπικό και παγκόσμιο περιβάλλον και την οργάνωση και πραγματοποίηση επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους εκπαιδευτικούς και τους ενήλικες σε συνεργασία με άλλους κυβερνητικούς και μη-κυβερνητικούς φορείς.