Μενού Κλείσιμο

Λινίσταινα Ηλείας

Η Λινίσταινα είναι ένα μικρό ορεινό χωριό της Ηλείας, χτισμένο στις νότιες πλαγιές του όρους Μίνθη. Απέχει 54 χιλιόμετρα από τα Κρέστενα και 11 χιλιόμετρα από την Ανδρίτσαινα και διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

Το χωριό αναφέρεται σε ιστορικά έγγραφα πριν από την Επανάσταση του 1821 με το όνομα Λυνήσταινα ή Λυνόστενα ή Λυκίσταινα. Το όνομα Λυκίσταινα οφείλεται κατά μία εκδοχή στην αρχαία αρκαδική λέξη λύκη που αναφερόταν στο φως, ενώ κατά άλλη άποψη στον Λύκιο, τον γιο του μυθικού βασιλιά των Αρκάδων Λυκάονα.

Ως πόλη ανήκε στην αρχαία Φιγαλεία και διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια της περιοχής καθώς ήταν στο πέρασμα ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πόλεις Ήλιδα και Σπάρτη. Βρισκόταν σε ακμή κατά τη βυζαντινή και ενετική περίοδο.

Οι κάτοικοι της Λινίσταινας συμμετείχαν στα Ορλωφικά και για αντίποινα οι Τούρκοι κατέστρεψαν το χωριό και έσφαξαν μέρος του πληθυσμού.

Στο νότιο άκρο του χωριού σώζεται μέρος φράγκικου πύργου που χρονολογείται στον 14ο αιώνα και αναφέρεται σε ενετικά έγγραφα ως πύργος Αγίου Αθανασίου. Είναι κατασκευασμένος από μικρούς λίθους και κονίαμα και θα πρέπει να ήταν τριώροφος. Σήμερα, σώζεται σε ύψος 7 μέτρων αλλά δεν έχουν μείνει καθόλου ανοίγματα παραθύρων ή θυρών.

Φωτό:  https://www.greece.com/