Μενού Κλείσιμο

Λιμνοχώρι Αχαΐας

Το Λιμνοχώρι, το οποίο αποτελείται από δύο οικισμούς, το Άνω και Κάτω Λμνοχώρι, βρίσκεται στην περιοχή της Μόβρης και ανήκει διοικητικά στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας. Έχει πληθυσμό 278 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Η παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Στριγκλέικα και οφείλεται στο γεγονός ότι οι πρώτοι κάτοικοί του ήλθαν από το χωριό Στριγκλέικα Παναχαϊκού, το οποίο σήμερα δεν υπάρχει. Το συγκεκριμένο τοπωνύμιο προέρχεται από το επίθετο Στριγκλός του πρώτου ιδιοκτήτη της περιοχής, λέξη που στα αρβανίτικα σημαίνει φρικτός ή και ανάποδος. Αρχικά, οι κτηνοτρόφοι από τα Στριγκλέικα έρχονταν στην περιοχή του σημερινού Λιμνοχωρίου τον χειμώνα και τα καλοκαίρια επέστρεφαν στο χωριό τους, ώσπου κάποια στιγμή αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα και να δημιουργήσουν τον σημερινό οικισμό. Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήταν αλβανόφωνοι.

Το τοπωνύμιο Λιμνοχώρι προέρχεται από τα στάσιμα νερά που μαζεύονταν στην περιοχή.

Η πρώτη αναφορά στο χωριό έγινε το 1861 με την ονομασία Στριγκλέικα που τότε είχε 141 κατοίκους.

Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται στο Λιμνοχώρι το έθιμο των Αλογάρηδων με καβαλάρηδες να ανεβαίνουν στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ανήμερα της εορτής του και να προσκυνούν την εικόνα. Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολουθεί γλέντι με άφθονο φαγητό και κρασί, παρουσία πλήθους κόσμου. Εορταστική εκδήλωση γίνεται κάθε χρόνο και στη γιορτή της Αγίας Παρασκευής, στον προαύλιο χώρο του ομώνυμου ναού, όπου συμμετέχουν χορευτικά συγκροτήματα και προσφέρονται γλυκά και αναψυκτικά από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Λιμνοχωρίου.