Μενού Κλείσιμο

Ληδανιά, Χανιά

Τα Ληδανιά είναι οικισμός της κοινότητας Παλιών Ρουμάτων Κισάμου. Έχει κτισθεί σε υψόμετρο 300μ. και κατοικείται από 36 άτομα.

Εδώ βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου, που κτίστηκε γύρω στα 1800. Ο Άγιος Ελευθέριος είναι στενά συνδεμένος με μια ντόπια λαϊκή παράδοση που ακούγεται ακόμα και σήμερα στο χωριό.

Λέγεται λοιπόν ότι ένας Τούρκος καπετάνιος πήγε κάποτε να κόψει ένα κυπαρίσσι που βρισκόταν στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου. Όσο όμως κι αν έκοβε την ημέρα, το βράδυ το κυπαρίσσι αναπτυσσόταν και πάλι κι έτσι δεν μπορούσε ποτέ να το κόψει. Έτσι αποφάσισε να κατασκευάσει σιδηρουργείο, που να φτιάχνει καλά τσεκούρια. Έστησε λοιπόν το σιδηρουργείο του έξω από την εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου. Ενώ όμως έφερνε τα πράγματά του προς την εκκλησία στο Μεσοσφίνι έφυγε το πέταλο του αλόγου του. Τότε ο Τούρκος έβγαλε το σπαθί του και άρχισε να κτυπά με μανία την πρόσοψη της εκκλησίας λέγοντας: «γκιαούρη δε θα γίνει το θέλημά σου».

Λέγεται ότι τα κτυπήματα φαίνονται ακόμα στον τοίχο της εκκλησίας. Τελικά το σιδηρουργείο στήθηκε, αλλά μόλις ο Τούρκος έκοψε το κυπαρίσσι, αυτό άρχισε να φυτρώνει και πάλι Βλέποντας ο Τούρκος το θαύμα φοβήθηκε τόσο πολύ, που έταξε στον Άγιο Ελευθέριο να τελείται κάθε χρόνο στη μνήμη του το πανηγύρι.

Εδώ στα Ληδανιά και μέσα σ’ ένα φαράγγι βρίσκεται μια ενδιαφέρουσα σπηλιά, που έχει μήκος 1χλμ., φάρδος 15μ. και βάθος 300μ.

Ο τόπος που είναι κτισμένος ο οικισμός είναι γεμάτος ελαιόδενδρα και ίσως γι’ αυτό ονομάστηκε Ληδανία από το Ελιά που στην τοπική διάλεκτο λέγεται ληδιά.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.