Μενού Κλείσιμο

Λεύκα (Μικρή Παλούκοβα) Αιτωλοακαρνανίας

Η Λεύκα είναι ορεινό χωριό της Ναυπακτίας σε υψόμετρο 1.080 μέτρων στις νοτιοανατολικές πλαγιές του όρους Οξιά. Είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας στα όρια με την Ευρυτανία. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Ναυπακτίας και έχει 116 κατοίκους (απογραφή 2011).

Η παλαιά σλάβικη ονομασία του χωριού ήταν Μικρά Παλούκοβα σε αντίθεση με τη Μεγάλη Παλούκοβα, όπως ονομαζόταν τότε το σημερινό χωριό Μανδρινή. Το όνομα Λεύκα δόθηκε επειδή  έτσι ονομαζόταν ένας μαχαλάς στη νοτιοανατολική άκρη του χωριού, στον οποίο υπήρχε μία βρύση και κοντά της μια τετράψηλη λεύκα.

Η παράδοση λέει ότι στην περιοχή υπήρχε ένα χωριό που λεγόταν Δούκας, αλλά εγκαταλείφθηκε λόγω καθιζήσεων. Τότε μερικοί από τους κατοίκους έχτισαν την Τέρνοβα (Δενδροχώρι) και άλλοι τη σημερινή Λεύκα.

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, ενώ υπάρχουν και πολλά ξωκλήσια, όπως ο Άι-Γιώργης, ο Άγιος Κωνσταντίνος, ο Άι-Θανάσης, ο  Άι-Δημήτρης. Πάνω στην Oμάλια σώζονται τα ερείπια του Άι-Λια, όπου τα παλιά χρόνια και μέχρι το 1915 οι κάτοικοι του χωριού έκαναν λειτουργία και πανηγύρι την ημέρα της γιορτής. Πρωί πρωί άρχιζε η λειτουργία, οι νοικοκυρές από το χωριό έφερναν φαγητά και κρασί, οι τσοπάνηδες γιαούρτι και χλωρό τυρί και έψηναν αρκετά σφαχτά. Μετά τη λειτουργία άρχιζε το φαγοπότι, τα τραγούδια της τάβλας και μετά ο χορός που διαρκούσε μέχρι την ώρα που θα έβγαιναν από τους στάλους τα πρόβατα. Τότε διαλυόταν το γλέντι, οι νοικοκυρές και οι άλλοι χωριανοί ροβολούσαν για το χωριό και οι βοσκοί για τα πρόβατά τους.

Η μεγαλύτερη γιορτή του χωριού ήταν και είναι το τριήμερο πανηγύρι στις 26 Ιουλίου στην γιορτή της Αγίας Παρασκευής.

 

 

Φωτό: http://paloukova.blogspot.com/ (Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Λευκιωτών «Η Αγία Παρασκευή»)