Μενού Κλείσιμο

Λεβεντοχώρι Ηλείας

Το Λεβεντοχώρι είναι χτισμένο στους πρόποδες ενός χαμηλού λόφου και αγναντεύει προς το Ιόνιο, ενώ μπροστά του απλώνεται η υπέροχη ομώνυμη παραλία με θέα προς τη Ζάκυνθο. Απέχει 12 χιλιόμετρα από τον Πύργο και 7 χιλιόμετρα από το Κατάκολο. Οι περίπου 200 κάτοικοί του ασχολούνται με την καλλιέργεια ελιών, πατάτας, αχλαδιών, καρπουζιών και αμπελιών.

Η ονομασία του προήλθε από ένα περιστατικό με δύο άνδρες του χωριού οι οποίοι ετοιμάζονταν να τσακωθούν. Τότε μια γερόντισσα τους χώρισε λέγοντάς τους «γιατί τσακώνεστε, αφού και οι δύο είστε λεβέντες;». Η φράση αυτή όχι μόνο κατεύνασε τα πνεύματα μεταξύ των δύο ανδρών αλλά και έμελλε να γίνει εκείνη που θα έδινε στο χωριό το όνομά του.

Οι πρώτοι κάτοικοι του Λεβεντοχωρίου προήλθαν από την ορεινή Γορτυνία και δημιούργησαν το χωριό χτίζοντας την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, το ξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων, το κοιμητήριο και το σχολείο, γύρω στο 1840.

Ενδιαφέρον αξιοθέατο του χωριού είναι το αρχοντικό του Πατρινού σταφιδέμπορα Στέφανου Καρανικολού, το οποίο αποτελεί μοναδικό δείγμα της αρχιτεκτονικής ιστορίας του τόπου. Η έπαυλη που κατασκευάστηκε γύρω στα 1870 ως εξοχική κατοικία έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού διατηρητέο μνημείο ως έργο τέχνης. Στο κτίριο, το οποίο έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία της Συνεταιριστικής Κορινθιακής Σταφίδας Α.Ε. με έδρα την Πάτρα, διακρίνονται νεοαναγεννησιακά χαρακτηριστικά με επιρροές από αρχοντικά της Τοσκάνης.

Φωτό: Λεβεντοχώρι Ηλείας | Pýrgos | Facebook