Μενού Κλείσιμο

Λεβαία (Λακκιά) Φλώρινας

H Λεβαία (ή Λακκιά όπως είναι το παραδοσιακό της όνομα) είναι χτισμένη σε υψόμετρο 630 μέτρων και βρίσκεται σε απόσταση 6,5 χιλιομέτρων από το Αμύνταιο. Κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 919 κατοίκους.

Η ονομασία του χωριού προέρχεται από την αρχαία πόλη Λεβαία, η οποία ήταν μία από τις παλαιότερες και σπουδαιότερες πόλεις των Μακεδόνων. Μέχρι το 1925 το χωριό ονομαζόταν Έλλεβη ,  και στη συνέχεια μέχρι το 1988 είχε την ονομασία Λακκιά.

Αρχαιολογικά ευρήματα κοντά στη Λεβαία πιστοποιούν ότι η περιοχή κατοικούνταν από την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου μέχρι τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια.

Οι κάτοικοι της Λεβαίας, στην πλειονότητά τους, έλκουν την καταγωγή τους από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και τη Θράκη από όπου ήρθαν οι πρόγονοί τους ως πρόσφυγες. Ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, ενώ αρκετοί εργάζονται στον τομέα της ενέργειας.

Κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται τα «Λεβαιώτικα», μια σειρά ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, στις οποίες συμμετέχουν όλοι οι φορείς της περιοχής και παρακολουθεί πλήθος κόσμου.