Μενού Κλείσιμο

Λάρδος Ρόδου

H Λάρδος είναι ένα όμορφο χωριό της Ρόδου που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, πολύ κοντά στην πόλη της Λίνδου. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί σύγχρονο τουριστικό προορισμό και διαθέτει πολύ καλή υποδομή για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Ο μόνιμος πληθυσμός της ανέρχεται στους 1400 περίπου κατοίκους.

Στην ευρύτερη περιοχή της Λάρδου έχουν εντοπιστεί πολλά και ενδιαφέροντα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως για παράδειγμα το αρχαίο υπαίθριο ορυχείο μαύρου και κόκκινου λίθου κοντά στο σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου όπου στην αρχαιότητα λατρευόταν η θεά Άρτεμις. Κοντά στο χωριό σώζονται τα θεμέλια του τείχους και των πύργων βυζαντινού κάστρου που χρονολογείται στον 14ο αιώνα. Το 1309 ο οικισμός είχε παραχωρηθεί από τους Ιωαννίτες ιππότες στον Γενουάτη ναύαρχο Vignolio de Vignoli ο οποίος συνέβαλε στο εγχείρημα της κατάκτησης της Ρόδου και της μετεγκατάστασης των Ιπποτών στο νησί.

Το δημοφιλέστερο σημείο του χωριού είναι η δενδρόφυτη κεντρική πλατεία με τη βρύση από την εποχή της Ιταλοκρατίας που τροφοδοτείται από το τρεχούμενο νερό κοντινής πηγής. Εκεί βρίσκονται  πολλά καφενεία και εστιατόρια, ενώ τα βράδια η πλατεία γεμίζει με τη μουσική που παίζουν τοπικά συγκροτήματα.

Αξιοθέατο της Λάρδου είναι και η γυναικεία μονή της Παναγίας της Υψεινής που βρίσκεται μέσα στο δάσος και χρονολογείται πριν το 1800. Το όνομά της οφείλεται στο ύψος στο οποίο είναι χτισμένη.

Φωτό: https://dodekanisos.com.gr/