Μενού Κλείσιμο

Λάκκωμα Σαμοθράκης

To Λάκκωμα βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της Σαμοθράκης, χτισμένο ανάμεσα σε δύο πλαγιές, σε μια περιοχή γεμάτη με ελαιώνες. Απέχει 9 χιλιόμετρα από την Καμαριώτισσα, το λιμάνι του νησιού, και 9 χιλιόμετρα από τη Χώρα. Οι κάτοικοί της (317 σύμφωνα με την απογραφή του 2011) ασχολούνται με τη γεωργία, κυρίως με τη συγκομιδή ελιάς, και με την αλιεία.

Το χωριό διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα στην αρχιτεκτονική των σπιτιών. Στην περιοχή σώζονται τρία παλιά ελαιοτριβεία (λαδόμυλοι), δείγματα της σαμοθρακιώτικης πρωτοβιομηχανικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ού αιώνα, οι οποίοι ήταν σε λειτουργία μέχρι και το 1985, οπότε αντικαταστάθηκαν από σύγχρονο ελαιοτριβείο.

Στα νοτιοανατολικά του χωριού υπάρχει η παραλία της Παχιάς Άμμου, η μοναδική αμμώδης παραλία του νησιού. Από εκεί ξεκινούν τουριστικά σκάφη για θαλάσσιες εκδρομές στα νότια μέρη του νησιού (Κατάρτι, Σπηλιές, Βάτο, Κρεμαστό, Γριάς τα Πανιά και Γυαλί). Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και το εξωκλήσι της Παναγίας της Κρημνιώτισσας, που οφείλει το όνομά του στον απόκρημνο βράχο πάνω στον οποίο είναι χτισμένο. Από εκείνο το σημείο απλώνεται μπροστά στον επισκέπτη υπέροχη θέα προς το Βόρειο Αιγαίο.