Μενού Κλείσιμο

Λάκκωμα Χαλκιδικής

To Λάκκωμα είναι το πρώτο χωριό της Χαλκιδικής που συναντά κάποιος που έρχεται από τη Θεσσαλονίκη. Είναι ένας ημιορεινός οικισμός με κατοίκους καταγόμενους από τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη, οι οποίοι ασχολούνται με τη βιομηχανία και τη γεωργία.

Οι κάτοικοι του Λακκώματος διατηρούν μέχρι σήμερα τα έθιμα, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό των Πόντιων προγόνων τους. Έχουν δημιουργήσει στην αίθουσα του συλλόγου τους ένα λαογραφικό μουσείο, έκθεση φωτογραφικού υλικού από τον Πόντο και από τη ζωή των κατοίκων στο χωριό από παλιότερα χρόνια, καθώς και βιβλιοθήκη. Επίσης, έχει δημιουργηθεί στην πλατεία του χωριού ένα εντυπωσιακό γλυπτό του Γεωργίου Κικώτη στη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Στην κορυφή ενός λόφου, κοντά στο χωριό, βρίσκεται το βυζαντινό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία σε έναν όμορφα διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο με ωραία θέα προς τον εύφορο κάμπο και τους γύρω λόφους.

Στην περιοχή λειτουργεί Βιοτεχνικό Οικολογικό Πάρκο για παραγωγή βιοκαύσιμου και Αθλητικό Κέντρο με πισίνες ολυμπιακών προδιαγραφών και ξενώνα.

Το 2020 πραγματοποιήθηκε μια επιθυμία των κατοίκων του Λακκώματος και αναβίωσε για πρώτη φορά στο χωριό το πανάρχαιο έθιμο των Μωμόγερων  που ξορκίζουν το κακό με τα παραδοσιακά τους όργανα, χορεύοντας και τραγουδώντας. Στο δρώμενο συμμετείχαν και οι Κοτσαμάνοι του Τετράλοφου Κοζάνης, οι οποίοι συγκίνησαν τηρώντας ενός λεπτού σιγή στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων. Στους συμμετέχοντες και στους επισκέπτες προσφέρθηκαν ποντιακά παραδοσιακά εδέσματα και τσίπουρο.

 

 

 

Φωτό: Το Μνημείο Γενοκτονίας Ποντίων στο Λάκκωμα, έργο του γλύπτη, Γεωργίου Κικώτη (http://www.kikotis.gr)